Ana Sayfa Muhasebe Yabancı uyruklu dar mükellefler AGİ alabilir mi?

    Yabancı uyruklu dar mükellefler AGİ alabilir mi?

    Asgari geçim indirimi uygulamasından dar mükellefiyet kapsamında ücret geliri elde edenlerin faydalanması mümkün bulunmayıp, sadece ücretleri gerçek usulde vergilendirilen tam mükellef gerçek kişiler yararlanabilir.

    509
    0

    Yabancı uyruklu sigortalı sözleşmeli öğretim elemanı olarak çalışanlara asgari geçim indirimi uygulanıp uygulanmayacağı

     

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

    Sayı

    :

    B.07.1.GİB.4.35.16.01-176200-320

    14/03/2012

    Konu

    :

    Yabancı uyruklu sigortalı sözleşmeli öğretim elemanı olarak çalışanlara asgari geçim indirimi uygulanıp uygulanmayacağı

    İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eki dilekçede,  Konservatuvarınızda 2547 sayılı Kanunun 34’üncü maddesi ile 14.10.1983 tarih ve 83/78148 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre yabancı uyruklu sigortalı sözleşmeli öğretim elemanı olarak çalıştırılan kişilere asgari geçim indirimi ödenip ödenmeyeceği hususunda Başkanlığımızdan bilgi talep edilmektedir.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 3’üncü maddesinde; “Aşağıda yazılı gerçek kişiler Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri kazanç ve iratların tamamı üzerinden vergilendirilirler:

    1. Türkiye’de yerleşmiş olanlar;

    2. Resmi daire ve müesseselere veya merkezi Türkiye’de bulunan teşekkül ve teşebbüslere bağlı olup adı geçen daire, müessese, teşekkül ve teşebbüslerin işleri dolayısiyle yabancı memleketlerde oturan Türk vatandaşları (Bu gibilerden, bulundukları memleketlerde elde ettikleri kazanç ve iratları dolayısiyle Gelir Vergisi’ne veya benzeri bir vergiye tabi tutulmuş bulunanlar, mezkur kazanç ve iratları üzerinden ayrıca vergilendirilmezler.)”

    4’üncü maddesinde; “Aşağıda yazılı kimseler Türkiye’de yerleşmiş sayılır:

    1. İkametgahı Türkiye’de bulunanlar (İkametgah, Kanunu Medeninin 19 uncu ve müteakip maddelerinde yazılı olan yerlerdir);

    2.  Bir takvim yılı içinde Türkiye’de devamlı olarak altı aydan fazla oturanlar (Geçici ayrılmalar Türkiye’de oturma süresini kesmez.)”

    5’inci maddesinde “Aşağıda yazılı yabancılar memlekette altı aydan fazla kalsalar dahi, Türkiye’de yerleşmiş sayılmazlar:

    1. Belli ve geçici görev veya iş için Türkiye’ye gelen iş, ilim ve fen adamları, uzmanlar, memurlar, basın ve yayın muhabirleri ve durumları bunlara benzeyen diğer kimselerle tahsil veya tedavi veya istirahat veya seyahat maksadıyla gelenler;

    2. Tutukluluk, hükümlülük veya hastalık gibi elde olmayan sebeplerle Türkiye’de alıkonulmuş veya kalmış olanlar.”

    6’ncı maddesinde ise; “Türkiye’de yerleşmiş olmayan gerçek kişiler sadece Türkiye’de elde ettikleri kazanç ve iratlar üzerinden vergilendirilirler.”

    hükümlerine yer verilmiştir.

    Öte yandan, anılan Kanunun 32’nci maddesinde, 1/1/2008 tarihinden itibaren elde edilecek gelirlere uygulanmak üzere asgari geçim indirimi uygulanacağı hüküm altına alınmış olup, konuya ilişkin açıklamaların yer aldığı 265 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nin “2.Yasal Düzenleme” başlıklı bölümünde; “5615 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 2’nci maddesi ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mülga 32’nci maddesi 01/01/2008 tarihinden geçerli olmak üzere başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

    “Asgari geçim indirimi

    Madde 32- Ücretin gerçek usûlde vergilendirilmesinde asgarî geçim indirimi uygulanır. …” açıklamasına yer verilmiş olup, ” 3. Uygulamanın Esasları” başlıklı bölümünde ise; “Asgari geçim indirimi uygulamasından ücretleri gerçek usulde vergilendirilen gerçek kişiler yararlanabilecektir.

    Aşağıda sayılan ücret geliri elde edenler asgari geçim indirimi uygulamasından yararlanamayacaklardır.

    -Ücretleri diğer ücret kapsamında vergilendirilen hizmet erbabı,

    Dar mükellefiyet kapsamında ücret geliri elde edenler

    -Başka bir kanun hükmü (3218, 4490, 4691 sayılı kanunlar v.b.) uyarınca ücretlerinden gelir vergisi tevkifatı yapılmayanlar,

    -Ücret geliri elde etmeyen diğer gerçek kişiler.”

    açıklamasına yer verilmiştir.

    Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara göre; asgari geçim indirimi uygulamasından dar mükellefiyet kapsamında ücret geliri elde edenlerin faydalanması mümkün bulunmayıp, sadece ücretleri gerçek usulde vergilendirilen tam mükellef gerçek kişiler yararlanabileceğinden, 2547 sayılı Kanunun 34’üncü maddesi ile 14.10.1983 tarih ve 83/78148 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre Konservatuvarınızda çalıştırdığınız yabancı uyruklu sigortalı sözleşmeli öğretim elemanlarının Gelir Vergisi Kanunu’nun dar mükellefiyete ilişkin şartlarını taşıması durumunda asgari geçim indirimi uygulamasından yararlanmaları mümkün değildir.

    Ancak,  öğretim elemanlarının dar mükellefiyete ilişkin şartları taşımamaları durumunda ise, tam mükellef olarak vergilendirileceklerinden asgari geçim indiriminden yararlanabilecekleri tabiidir.


    Kaynak:GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikOcak 2021’de onaylanan kapasite raporu sayısı Ocak 2020’ye göre 563 adet (%13.5) azalarak 3.616 adet oldu
    Sonraki İçerikMali müşavirler mükelleflerinin teslim almadığı defterlerini vergi dairesine teslim edebilir mi?