Ana Sayfa Mevzuat Yabancı taşıtların Türkiye’ye girerken aldıkları giriş karnesi nedir ve kimler bu karneyi...

Yabancı taşıtların Türkiye’ye girerken aldıkları giriş karnesi nedir ve kimler bu karneyi alabilir?

653
0

Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi nedir, kimler alabilir?

Çift uyruklu Türk vatandaşları hariç, belirli bir süre görev yapmak veya öğrenimde bulunmak üzere gelenler ile Türkiye’de geçici olarak oturma iznini haiz emekli yabancıların yerleşim yerlerinde üzerlerine kayıtlı bulunan taşıtları için yetkili kefil kuruluş tarafından (Türkiye Turing ve Otomobil Kurumunca-TURİNG) düzenlenen belgeye yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi denilmektedir. Yukarıda sayılan kişiler kefil kuruluşa başvurarak bu belgeyi alabilirler.
Mavi Kart sahibi kişiler Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi ile taşıt getirebilir mi?

 Çift uyruklu Türk vatandaşları hariç olmak üzere, Mavi Kartlı Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişilerden, Türkiye’de belirli bir süre görev yapmak veya öğrenimde bulunmak için gelenler ikamet yerlerinde adlarına kayıtlı taşıtları için Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi alabilirler.

Türkiye’de belirli bir süre görev yapmak için gelen 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesi kapsamı kişiler ile ikamet tezkerelerinde ”çalışma izninden muaftır” şerhi bulunan kişilerden, sosyal güvenlik kurumundan alınacak belge ile çalıştıklarının ispatının istenilmektedir.
Ancak, mavi kart sahibi, yurt dışından emekli, Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişilerin getirdikleri taşıtlarına, emeklilik belgesinin ibraz edilmesi halinde Turistik kolaylıklar kapsamında 730 gün süre verilmektedir.

 


Kaynak: T.C Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikİşçilere ücret ödemeleri dolar ile yapılabilir mi?
Sonraki İçerikİşverenin işçiden ücret kesinti yapması yasaya uygun mudur?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz