Ana Sayfa Muhasebe Yabancı şirket ortağı ve müdürü çalışma izniyle bordrolu olabilir mi?

Yabancı şirket ortağı ve müdürü çalışma izniyle bordrolu olabilir mi?

985
0

Şirket ortağımız ve ayrıca genel müdürümüz yabancı fakat çalışma izni var kendisinin. Şirket de kendisine maaş vermek istemekteyiz. Normal çalışan gibi 5510 Sgk ve gelir vergisi mi ödemeliyiz? Yoksa Bağ-kur a mı tabii olmalı?

 

Şirket ortaklarının kendi iş yerlerinde 4a sigortalısı olarak çalışmaları mümkün değildir.

Şirket ortaklarının müdür sıfatıyla şirket işlerini idareye ve şirketi temsile yetkili bulunmaları kaydıyla şirkette bilfiil çalışmaları halinde hizmet ilişkisinin karşılığı olarak bunlara şirketçe yapılacak ve gelir vergisine tabi tutulacak olan ücret ödemeleri, Kurumlar Vergisi Kanununun 17’inci maddesinin 1 numaralı bendi hükmü gereğince emsaline göre göze çarpacak derecede yüksek bir bedel niteliği taşımadığı sürece, şirketin kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.

 

Ancak, şirket ortaklarına yapılan ücret ödemelerinin emsaline göre göze çarpacak düzeyde şirketçe yüksek belirlenmesi halinde, bunlara ödenen ücretlerin kurumlar vergisi matrahının tespitinde kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınması gerekir.

 

MALİYE BAKANLIĞI Gelirler Genel Müdürlüğü. 07.0.GEL.0.42/ 4213-1718 / 04.07.2003 * 28622 Ortakların emekleri karşılığında ücret almalarına yasal hiçbir engel yoktur. Ancak şirketin ana sözleşmesinde bu konuda bir düzenleme varsa sözleşme hükmü önem taşır. Şirketin ana sözleşmesinde aksine bir hüküm yoksa ortaklar kurulu tarafından seçilen ortak müdürlerin çalışmaları karşılığında ücret almalarına yasal bir engel yoktur. Gelir Vergisi Kanunu’nun 61-64’üncü maddelerine göre, diğer gerçek ücretler gibi, vergilenecektir.

 

 

 

 

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Şirket ortağı Bağ-kur’lu yapılabilir mi?

 

Şirkete neleri gider yazabiliriz?

 

Tutuklu olan şirket ortağının Bağ-kur’u devam eder mi?

 

İflas eden şirketin mevcut ortakları başka bir şirkete ortak olabilir mi?

 

 

Önceki İçerikGayrimenkul alış ve satışları Ba-Bs formunda bildirilir mi?
Sonraki İçerikİade almak istemediğimiz banka faiz stopajlarını hangi hesaba gider yazabiliriz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz