Ana Sayfa Duyurular XBRL ve Taksonomi kavramları neyi ifade etmektedir?

XBRL ve Taksonomi kavramları neyi ifade etmektedir?

1406
0

XBRL ve Taksonomi kavramları neyi ifade etmektedir?

Açılımı, Genişletilebilir İşletme Raporlama Dili olan XBRL (eXtensible Business Reporting Language), işletme bilgileri ve finansal verilerin elektronik iletişimi için oluşturulan bir raporlama dili olup, raporlama konusunda dünya çapında köklü değişiklikler getirmekte ve işletme verilerinin hazırlanması, analizi ve aktarılması hususlarında büyük faydalar sağlamaktadır. Bununla birlikte, finansal verinin oluşturulmasına katkı sağlayan ve finansal veriyi kullanan her kesime maliyet avantajı, daha fazla verimlilik, doğruluk ve güvenilirlik sunmaktadır.
XBRL esas olarak kullanıcılar için bir bilgiyi ifade etme şeklidir. Finansal tablo hazırlayanlar finansal bilgileri aynı şekilde ifade ederse bu durum, finansal bilgilerin kolayca paylaşılmasını ve anlaşılmasını sağlayacak ve sonuç olarak finansal bilgiler arasında analiz yapılması ve finansal bilginin yorumlanması kolaylaşacaktır. XBRL’in özünde bu düşünce yatmaktadır.
Ülkemizde TMS’ye uygun finansal tabloların (dipnotlar hariç) XBRL formatında analize uygun şekilde kullanıcılarla paylaşılmasını sağlamak üzere Kurumumuz tarafından “TMS Taksonomisi” yayımlanmaktadır. TMS Taksonomisinin içeriği oluşturulurken, TFRS’lerin güncel halleri ve şirketlerce yayımlanan finansal tablolar dikkate alınarak, finansal tablo kullanıcılarının ihtiyaç duyabilecekleri tüm kalemlere yer verilmiştir. KAP-4.0 Projesi kapsamında bankalar hariç olmak üzere halka açık şirketler 2016 yılı itibarıyla Kamuyu Aydınlatma Platformu’na bildirdikleri finansal tablolarını bu taksonomiye uygun olarak hazırlamaya başlamışlardır.

 

Önceki İçerikVergi Usul Kanunu uyarınca hazırlanan finansal tablolardan, TMS uyarınca hazırlanan finansal tablolara dönüşüm yapan işletmelerin sorumlulukları nelerdir?
Sonraki İçerikTFRS 16 Kiralamalar Standardı ne gibi yenilikler getirmektedir ve ne zaman yürürlüğe girecektir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz