Ana Sayfa Yaşamın İçinden William Stanley Jevons Kimdir?

William Stanley Jevons Kimdir?

1683
0

William Stanley Jevons

(1 Eylül 1835 – 13 Ağustos 1882)
İktisatçı ve mantıkçıdır.

Irving Fisher, Jevons’ın Ekonomi Politiğin Teorisi (1871) kitabını ekonomide matematiksel metodun başlangıcı olarak tanımladı. Kitap, nicelik ve fiyatlarla ilgili bir bilim olarak ekonomiyi matematikle doğrudan ve zorunlu olarak gösteriyordu. Böylelikle, değerin “son” (marjinal) faydalıcılık teorisini izah ediyordu. Jevons’un çalışması, Viyana’da Carl Menger (1871) ve İsviçre’de Léon Walras (1874) tarafından yapılan benzer çalışmalarla beraber, ekonomik düşünce tarihinde bir açılışı işaretledi. Jevons’un 19. yy.’ın sonlarında ekonomide marjinal devrime yaptığı katkı, onu dönemin lider bir ekonomi politikçi ve mantıkçı olarak ünlendirdi.

Jevons 1854’te Londra’da sürdürmekte olduğu doğal bilimler eğitimini bırakıp maden analiz uzmanı olarak çalışmak için, politik iktisat ile ilgilenmeye başlayacağı, Sidney’ye gitti. 1859’da İngiltere’ye geri dönen Jevons, 1862’de değerin marjinal faydacılık teorisinin taslağını çizdiği Ekonomi Politiğin Genel Matematik Teorisi, 1863’te de Altının Değerinde Ciddi Bir Düşüş çalışmalarını yayınladı. Jevons’a göre, bir tüketici için bir ürünün ek bir biriminin değeri veya faydası, o ürünün hali hazırda sahip olduğu birimleriyle ters orantılıdır.

İngiltere’nin tükenmekte olan maden kaynaklarına dikkat çektiği Maden Sorunu (1865) sayesinde kamuoyu tarafından tanındı. Mantık ve bilimsel metotlar hakkındaki
En önemli çalışmaları :
Bilimin İlkeleri (1874)
Bilimin İlkeleri: Mantık ve Bilimsel Metot Hakkında Bir Deneme
Ekonomi Politiğin Teorisi (1871)
Emekle İlişkisiyle Devlet

 


Kaynak: Vikipedia
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


 

Önceki İçerikKıdem süresi 12 yıldan fazla, Prim kazancı 12.589 TL, Kullanılmayan senelik izni 96 gün olan personeli işten çıkartırsam, çıkartımla ilgili personel maliyeti ne olur?
Sonraki İçerikAdi ortaklıkta Ortakların Sorumlulukları nelerdir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz