Ana Sayfa Muhasebe Vinç monteli kamyon satışında KDV oranı kaçtır?

Vinç monteli kamyon satışında KDV oranı kaçtır?

909
0

Vinç monteli kamyon satışında KDV oranı kaçtır?

KONU

Vinç monteli kamyon satışında KDV oranı

 SORU

…1997 model vinç monteli kamyonun satışında uygulanması gereken katma değer vergisi (KDV) oranı sorulmaktadır.

CEVAP

Buna göre, 2007/13033 sayılı BKK eki (I) ve (II) sayılı listeler kapsamında yer almadığından 1997 model vinç monteli kamyon teslimi genel oranda (% 18) KDV’ye tabidir.


 

T.C.

BATMAN VALİLİĞİ

(Defterdarlık: Gelir Müdürlüğü)

 

 

Sayı : 25410040-130[2017/1]-6 27.04.2017
Konu : Vinç monteli kamyon satışında KDV oranı

 

İlgi      : 10.01.2017 tarihli özelge talep formunuz.

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, 1997 model vinç monteli kamyonun satışında uygulanması gereken katma değer vergisi (KDV) oranı sorulmaktadır.

KDV oranları, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28 inci maddesinin Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK) eki (I) sayılı listede yer alan mal ve hizmetler için % 1, (II) sayılı listede yer alan mal ve hizmetler için % 8, bu listeler dışındaki vergiye tabi işlemler için % 18 olarak tespit edilmiştir.

Söz konusu BKK eki (I) sayılı listenin 9 uncu sırasında;

“Aşağıda tanımları yapılan motorlu taşıtlardan yalnız “kullanılmış” olanlar, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 8701.90.50.00.00 “Kullanılmış olanlar” ile 87.03 pozisyonundaki binek otomobilleri ve esas itibarıyla insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar, (87.02 pozisyonuna girenler hariç) (steyşın vagonlar ve yarış arabaları dahil). [Yalnız binek otomobilleri, steyşın vagonlar, yarış arabaları, arazi taşıtları, jipler, vb., motorlu karavanlar, elektrik, gaz, güneş enerjili vb., motorlu taşıtlar, “8703.10.11.00.00 özellikle kar üzerinde hareket etmek için dizayn edilmiş sıkıştırma ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlu olanlar (dizel veya yarı dizel) veya kıvılcım ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlu taşıtlar”, “8703.10.18.00.00 Diğerleri”.][Ambulanslar, mahkum taşımaya mahsus arabalar, para arabaları, cenaze arabaları, itfaiye öncü arabaları gibi özel amaçla yapılmış motorlu taşıtlar hariç.]. (Katma Değer Vergisi Kanununun 30/b maddesine göre binek otomobillerinin alımında yüklenilen katma değer vergisini indirim hakkı bulunan mükelleflerin, bu araçları tesliminde bu Kararın 1 inci maddesinin (a) bendinde öngörülen vergi oranı uygulanır.)” hükmüne yer verilmiştir.

Aynı BKK’nın 1 inci maddesinin 5 inci fıkrasında, BKK eki (I) sayılı listenin 9 uncu sırasında yer alan “kullanılmış” deyiminin, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa göre özel tüketim vergisine tabi olmayan taşıtları ifade ettiği belirtilmiştir.

Buna göre, 2007/13033 sayılı BKK eki (I) ve (II) sayılı listeler kapsamında yer almadığından 1997 model vinç monteli kamyon teslimi genel oranda (% 18) KDV’ye tabidir.


Kaynak:gib
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebe News veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Suni deri ve kösele tesliminin KDV oranı nedir?

Traktör arkası taşıma sepetinin KDV oranı nedir?

Kemik suyunun KDV oranı nedir?

Solucan gübresinin KDV oranı nedir?

Alpaca satışlarında KDV oranı nedir?

Sıvı deniz yosununun KDV oranı nedir?

Oto koltuk kılıfı satışında KDV oranı nedir?

Önceki İçerikAcı baklanın KDV oranı kaçtır?
Sonraki İçerikZeytin hasat makine parçalarının satışında KDV oranı kaçtır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz