Ana Sayfa Muhasebe Vergiye uyumlu mükellef %5 kurumlar vergisi indirimine ilişkin özel bir muhasebe kaydı...

    Vergiye uyumlu mükellef %5 kurumlar vergisi indirimine ilişkin özel bir muhasebe kaydı olur mu?

    663
    0

    Vergiye uyumlu mükellef %5 kurumlar vergisi indiriminden 2022 yılında faydalandık. 2023 kurumlar vergisi tahakkuk kaydında %5 indirim tutarının muhasebe kaydı nasıl olacak?

    % 5 İndirim için özel bir yevmiye kaydı yapılmaz. Vergi karşılığı ayrılması hesaplamasında ödenecek kurumlar vergisinin % 5 eksiği hesaplanarak 370 hesaba azaltılmış tutar yazılır.


    % 5 İNDİRİM MUHASEBE KAYDI 

    KV beyannamesi verilip Tahakkuk fişi alındıktan sonra Beyanname üzerinden indirilen % 5 oranındaki indirim için aşağıdaki muhasebe kaydı yapılır.

    ——————— /04/20… ———————-

    136 Hesap  (B)

    570 Hesap (A)

     ———————-/———————- ———

    136 Hesap daha sonra mahsup edilecek vergi ile kapatılır.

    ———————/———————— ———

    360 Hesap (B)

    136 Hesap (A)

    ———————/——————————–

    % 5 oranındaki indirim; Geçici Vergi Beyannamesi üzerinden mahsup edilmeyecek. Dilekçe ile “GİB İnternet vergi dairesi Geksis” sistemi üzerinden vergi borçlarına mahsup veya iade talep edilecektir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAmortisman süresi biten aracın giderleri işlenmeye devam edebilir mi?
    Sonraki İçerikİhracat faaliyetinden elde edilen kazançlara ilişkin KVK’nın 32/7 Mad. kapsamında indirim için ek vergi ödenecek mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz