Ana Sayfa Vergi Vergi cezalarına uygulanan indirim oranı değişti mi?

    Vergi cezalarına uygulanan indirim oranı değişti mi?

    496
    0

    7338 sayılı yasa ile 26/10/2021 itibaren 376.madde indirim oranı %75’e çıkarıldı. Ancak 08/2021 dönem b formuna bugün düzeltme verdim. 02/11/2021 tarihli 376.indirimli tahakkuk %50 olarak geldi. Yanlış mıdır?

    Vergi Dairesinin uygulaması doğrudur % 75 oranındaki indirimi düzenleyen 376/2. fıkrası aşağıdadır. VUK Md 376/2. Uzlaşmanın vaki olması durumunda, üzerinde uzlaşılan vergiyi veya vergi farkını ve (7338 sayılı kanunun 43’üncü maddesiyle değişen ibare; Yürürlük: 26.10.2021) vergi cezalarının %75’ini, bu Kanunun ek 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde yer alan ödeme süreleri içinde ödenirse üzerinde uzlaşılan cezanın %25’i, indirilir. 

    Sizin durumunuz 376/1. fıkrada tanımlanmıştır VUK Md 376/1. İkmalen, resen veya idarece tarh edilen vergiyi veya vergi farkını ve vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının yarısını ihbarnamelerin tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde ilgili vergi dairesine başvurarak vadesinde veya 6183 sayılı Kanunda belirtilen türden teminat göstererek vadenin bitmesinden itibaren üç ay içinde ödeyeceğini bildirirse kesilen cezanın yarısı indirilir.

    _____________________________________________________________________

    VUK
    Vergi Ziyaı, Usulsüzlük ve Özel Usulsüzlük Cezalarında İndirme

    Madde 376

    (7194 sayılı kanunun 26 ncı maddesiyle değişen fıkra; Yürürlük: 07.12.2019)Mükellef veya vergi sorumlusu;

    1. İkmalen, resen veya idarece tarh edilen vergiyi veya vergi farkını ve vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının yarısını ihbarnamelerin tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde ilgili vergi dairesine başvurarak vadesinde veya 6183 sayılı Kanunda belirtilen türden teminat göstererek vadenin bitmesinden itibaren üç ay içinde ödeyeceğini bildirirse kesilen cezanın yarısı,

    2. Uzlaşmanın vaki olması durumunda, üzerinde uzlaşılan vergiyi veya vergi farkını ve (7338 sayılı kanunun 43 üncü maddesiyle değişen ibare; Yürürlük: 26.10.2021) vergi cezalarının (***) %75’ini, bu Kanunun ek 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde yer alan ödeme süreleri içinde öderse üzerinde uzlaşılan cezanın %25’i,

    indirilir.(**)

     Mükellef veya vergi sorumlusu ödeyeceğini bildirdiği vergi ve vergi cezasını yukarıda yazılı süre içinde ödemez veya dava konusu yaparsa bu madde hükmünden faydalandırılmaz.

     Yukarıdaki hükümler vergi aslına tabi olmaksızın kesilen usulsüzlük cezaları hakkında da uygulanır.

     (*) Değişmeden önceki şekli: üçte biri

    (**) Değişmeden önceki şekli: (Değişik: 22/7/1998 – 4369/17 md.) İkmalen, re’sen veya idarece tarh edilen vergi veya vergi farkını ve aşağıda gösterilen indirimlerden arta kalan vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarını mükellef veya vergi sorumlusu ihbarnamelerin tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde ilgili vergi dairesine başvurarak vadesinde veya 6183 sayılı Kanunda belirtilen türden teminat göstererek vadenin bitmesinden itibaren üç ay içinde ödeyeceğini bildirirse:

     1. Vergi ziyaı cezasında birinci defada yarısı, müteakiben kesilenlerde üçte biri,

     2. Usulsüzlük veya özel usulsüzlük cezasının (7103 Sayılı Kanunun 14 üncü maddesiyle değişen ibare; Yürürlük: 27.03.2018)yarısı (*);

     İndirilir.

    (***) Değişmeden önceki şekli: vergi ziyaı cezasının


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMaliye Hazinesi ve Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama Anonim Şirketine ait taşınmazların cins tashihi işlemlerinden harç aranılıp aranılmayacağı hususunda
    Sonraki İçerikİletişim operatörleri aracılığı ile alınan cep telefonlarını demirbaş olarak kayıt edebilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz