Ana Sayfa SGK Veraset ilamından sonra maaşı eşine ve çalışmayan kızına bölüşülüyor. Kızı çalışmaya başlayınca...

Veraset ilamından sonra maaşı eşine ve çalışmayan kızına bölüşülüyor. Kızı çalışmaya başlayınca kesilen yetim maaşı anneye ödenir mi?

943
0

Ölen sigortalının veraset ilamından sonra maaşı eşine ve çalışmayan kızına bölüşülüyor. Kızı çalışmaya başlayınca kesilen yetim maaşı anneye ödenir mi?

Aktif olarak çalışan sigortalı veya emeklilik sonrası vefat eden kişinin dul eşine yüzde 50, aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise sigortalı olarak çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle SGK Kurumundan emekli aylığı bağlanmamış olması şartıyla yüzde 75 oranında aylık bağlanır.

Ölüm aylığı alan çocuğunun bulunması veya çalışması nedeniyle %50 oranında ölüm aylığı bağlanan dul eşin, ileride çocuklarının hak sahibi niteliğini yitirmesi halinde aylık oranları, çocukların aylıklarının kesildiği tarihi izleyen aybaşından itibaren yüzde 75’e yükseltilir.

 

Malulen emekli olmuş bir kişiyi SGDP olarak bildirim yaparsak maaşı kesilir mi?

Kurum tarafından malullük aylığı alırken çalıştığı tespit edilenlerin aylıkları hemen kesilmektedir.

Malulen emekli olanlar çalıştıkları işten ayrılınca da tekrar sağlık kurulu kontrolü için sevke tabi tutulurlar ve malullüklerinin devam ettiği anlaşıldığında aylıkları tekrardan bağlanır.

Ancak malullük aylıklarının kesilmesi hangi statüden emekli olunduğuna (4/a, 4/b, 4/c) ve emekli olunan tarihe göre de değişiklik arz etmektedir. 4/a’lı (eski SSK) kapsamında malulen emekli olan kişilerin yine 4/a, yani işçi olarak çalışmaya başlamaları halinde emekli aylıkları kesilmektedir. Bu kişilerin malulen emekli olduktan sonra işveren olmaları (4/b kapsamında çalışmaları) ve 4/c kapsamında görev yapmaları durumunda ise farklı durumlar oluşmaktadır.

BAĞ-KUR kapsamında malulen emekli olan kişiler; 4/a’lı olarak işçi statüsünde çalışmaya başlarlarsa işverenleri sosyal güvenlik destek primi öder ve aylıkları kesilmez,

4/b’li (işveren) olarak çalışmaya başlarlarsa aylıkları kesilmez,

4/c kapsamında çalışırlarsa aylıkları kesilmemektedir.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikCezaevlerinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü`Ne Özel Açık Görüş Yapılacak.
Sonraki İçerikYatırım teşvikinden faydalanan firmalar %6 prim desteğinden de faydalanabilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz