Ana Sayfa Vergi VARLIK BARIŞI’NA İLİŞKİN SORU VE CEVAPLAR

    VARLIK BARIŞI’NA İLİŞKİN SORU VE CEVAPLAR

    Varlık barışı uygulamasından; Yurt dışında, para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası aracı bulunan gerçek ve tüzel kişiler yararlanabilir. Yurt içinde, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri faydalanabilir. Bu mükellefler Türkiye’de bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazları varlık barışı kapsamında bildirebilirler.

    418
    0

    VARLIK BARIŞI’NA İLİŞKİN SORU VE CEVAPLAR


    1- Varlık Barışı Uygulamasından Kimler Yararlanabilecek ve Süre Ne Kadar? Hangi Varlıklar Bildirime Konu Edilebilecek?

    Varlık barışı uygulamasından;

    • Yurt dışında, para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası aracı bulunan gerçek ve tüzel kişiler yararlanabilir.
    • Yurt içinde, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri faydalanabilir. Bu mükellefler Türkiye’de bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazları varlık barışı kapsamında bildirebilirler.Varlık barışı süresi;
    • Türkiye’de, para, döviz, altın, menkul kıymetler, diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazların 31 Aralık 2021 tarihine kadar gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairesine bildirilmesi gerekmektedir.
    • Yurt dışında bulunan varlıkları ise gerçek ve tüzel kişiler, 31 Aralık 2021 tarihine kadar varlık barışı hükümleri çerçevesinde banka veya aracı kurumlara bildirerek Türkiye’ye getirebilir ve sağlanan avantajlardan yararlanabilirler.Konu edilebilecek varlıklar;
    • Yurt dışında bulunan; para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları, bildirime konu edilebilir. Örneğin, (B) A.Ş. mevcut tarih itibarıyla yurt dışında bulunan menkul kıymetlerini, Türkiye’de istediği bir aracı kuruma 31 Aralık 2021 tarihine kadar yapacağı bildirimle düzenlemeden faydalanabilecek ve bu menkul kıymetlerini aracı kurumda bulunan mevcut veya yeni açacağı bir hesaba transfer edebilecektir.
    • Yurt içinde ise Türkiye’de bulunan ancak kanuni defterlerde yer almayan; para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar, bildirime konu edilebilir.

    2- Varlık Barışından Yararlanma Şartları Nelerdir? Avantajları Neler Olacak?

    Varlık barışından;

    • Yurt dışında para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası aracı bulunan tüm gerçek ve tüzel kişiler yararlanabilir.
    • Bir başka ifadeyle, söz konusu varlıkların Türkiye’ye getirilebilmesi için vergi mükellefi veya Türk vatandaşı olma zorunluluğu bulunmadığından, bu düzenlemeden herkes faydalanabilir.
    • Yurt içinde bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar ise gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından bildirime konu edilebilecek.Varlık barışı avantajları;
    • Bildirilen varlıklar istenildiği gibi kullanılabilecek.
    • Bildirimde bulunan mükellefler bu varlıkları ile yatırım yapabileceği gibi sermaye olarak da kullanabilecek.
    • Söz konusu varlıkların, yurt dışında bulunan finans kurumlarından kullanılan kredilerin ödenmesinde kullanılması halinde Türkiye’ye getirme koşulu aranmayacak.
    • Hem yurt dışından Türkiye’ye getirilen, hem de yurt içinde sahip olunan varlıklar işletme kayıtlarına dâhil edilebilecek. Böylece işletme kaydına alınan varlıklar da esasen kayıtlı ekonominin birer parçası hâline gelmiş olacak.
    • Bu sayede, bir taraftan vatandaşlarımızın yurt dışındaki ve yurt içindeki varlıkları ekonomiye kazandırılırken, diğer taraftan da kayıtlı ekonominin büyümesine önemli bir katkı sağlanacak.

    3-Başvuranlar Bu Söz Konusu Varlıkları Türkiye’ye Nasıl Getirecekler?

    Yurt dışında sahip olunan söz konusu varlıkların başvurusunda;

    • TL değeri üzerinden 31 Aralık 2021 tarihine kadar (bu tarih dâhil) bankalara veya aracı kurumlara bildirilebilecektir. Aracı kurumlara sadece menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası araçları bildirilebilecektir.
    •  Para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının; Türkiye’deki banka veya aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi veya bu varlıkların fiziki olarak Türkiye’ye getirilmesi halinde Türkiye’ye getirilme şartı sağlanmış olacaktır.
    • 31/12/2021 tarihine kadar banka veya aracı kurumlara bildirilmesi kaydıyla, yurt dışında bulunan söz konusu varlıkların Türkiye’ye fiziki olarak getirilmesi sırasında yapılan bildirime istinaden Gümrük İdaresinden alınan belgeler, varlıkların Türkiye’ye getirilmiş olduğunun tevsikinde kullanılabilecektir.Yurt içinde bulunan varlıkların başvurusunda;
    •  Taşınmazlar dışındaki bildirime konu varlıkların, gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince öncelikli olarak banka veya aracı kurumlardaki hesaplara yatırılması gerekmektedir. Bu kapsamda, bildirime konu kıymetlerin banka veya aracı kurumlara yatırılarak varlıklarının ispatlanması ve banka ve aracı kurumlarca düzenlenmesi zorunlu belgelerle tevsiki şarttır.
    • Daha sonra yurt içinde bulunan ve düzenlemenin yürürlüğe girdiği 17 Kasım 2020 tarihi itibarıyla defter kayıtlarında yer almayan varlıkların, TL değeri üzerinden 31 Aralık 2021 tarihine kadar (bu tarih dâhil) vergi dairelerine bildirilmesi gerekmektedir. Düzenleme kapsamındaki varlıkların, mükellefler tarafından matbu bir bildirim formu ile bağlı bulundukları vergi dairesine bildirilmesi esastır.
    • Bu bildirimlerin elektronik ortamda verilmesi mümkündür. Beyannamelerini elektronik ortamda verme zorunluluğu bulunan mükellefler bu bildirimleri de elektronik ortamda vereceklerdir. Bildirilen taşınmazların ayni sermaye olarak konulmak suretiyle işletme kayıtlarına alınması halinde, sermaye artırım kararının bildirim tarihi itibarıyla alınmış olması ve söz konusu kararın bildirim tarihini izleyen onuncu ayın sonuna kadar ticaret siciline tescil edilmesi kaydıyla, bu madde hükümlerinden faydalanılabilir.

    4- Para, Döviz, Altın, Menkul Kıymet ve Diğer Sermaye Piyasası Araçları Dışındaki Varlıklar da Varlık Barışı Kapsamında Bildirilebilir mi?

    Gerçek ve tüzel kişilerin para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları dışındaki yurt dışındaki varlıklarını Türkiye’ye getirerek düzenleme hükümlerinden yararlanmak istemeleri halinde;

    • Bu varlıkları 31 Aralık 2021 tarihine kadar varlık barışı kapsamdaki varlıklara dönüştürmek suretiyle varlık barışı hükümleri çerçevesinde Türkiye’ye getirebilir ve sağlanan avantajlardan yararlanabilirler.
    • Örneğin, (A) gerçek kişisinin yurt dışında bulunan taşınmazını 31 Aralık 2021’e kadar paraya çevirmesi halinde taşınmazın bedelini varlık barışı kapsamında Türkiye’ye getirebilecektir.
    • Diğer taraftan yurtdışında bulunan platin veya gümüş gibi kıymetli madenlerin Türkiye’ye getirilmesi durumunda söz konusu düzenlemeden faydalanamayacaktır. Ancak bu kıymetlerin madde kapsamına giren varlıklara çevrilerek Türkiye’ye getirilmesi durumunda düzenlemeden yararlanabilecektir.

    5- Vatandaşların Kafasında Soru İşareti Uyandıracak Bir Durum Var mı? Bu Gelen Varlıklara Yönelik Bir İnceleme Söz Konusu Olacak Mı? Getirdikleri Varlıkları Değerlendirme Noktasında Bir Kısıtlama Söz Konusu mu?

    • Vatandaşlarımız varlığını bir bankada değerlendirebilir, bir şirkete sermaye olarak koyabilir, bir gayrimenkul alabilir. Yurt içinde sahip olduğunu varlıkları da işletme kayıtlarına dâhil edebilir.
    • Vatandaşlarımızı tedirgin edecek, onları rahatsız edecek herhangi bir uygulama söz konusu değil. Vatandaşlarımız yurtdışından varlıklarını 31 Aralık 2021’e kadar hiç çekinmeden getirebilir ve diledikleri gibi de tasarruf edebilirler.
    • Varlık barışından faydalanılabilmesi için gerekli olan tüm şartların yerine getirilmiş olması koşuluyla bu varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacak.
    •  Hem yurt dışında hem de yurt içinde bulunan ve bildirime konu edilen varlıklar, bildirim sonrasında istenildiği gibi serbestçe kullanılabilecek.
    • Söz konusu varlıklar gelir veya kurumlar vergisine tabi tutulmayacağı gibi ortaklara dağıtılması durumunda da kar dağıtımına bağlı stopaj yapılmayacak.
    • Bildirimde bulunan mükellefler bu varlıkları ile yatırım yapabileceği gibi sermaye olarak da kullanabilecekler.

     

     


    Kaynak: GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2.000 TL üzerindeki e-serbest meslek makbuzlarında KDV tevkifatı var mıdır?
    Sonraki İçerikDefter beyan sistemindeki mükelleflerin beyannamelerini e-beyanname sistemi üzerinden beyan edebilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz