Ana Sayfa Duyurular Üniversite Sınavına Girişte Yeni Sistem Belli Oldu!!!

Üniversite Sınavına Girişte Yeni Sistem Belli Oldu!!!

1389
0

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Saraç 2018-2019 eğitim yılında yüksek öğretime giriş sınavının yeni adının Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak belirlendiğini açıkladı.

Yükseköğretim Kurumları Sınavına girecek adayların 2 ayrı oturuma katılacak. Yapılacak ilk oturumda adaylar temel yeterlilik testini girecek. Temel yeterlilik testinde (TYT) adayların muhakeme, akıl yürütme, mantıklı düşünme odaklı sözel ve sayısal becerileri yani Türkçeyi doğru kullanma, okuma, anlama, kavrama ve dil hakimiyetiyle temel matematiksel ilişkilerden yararlanması ölçülecek.

Temel Yetenek Testi; Türkçe ve Temel Matematik sorularından oluşacak ve MEB ortak müfredatında olan konulardan oluşacak. Sınavlara girecek adayların birinci oturuma girmeleri zorunluluğu bulunuyor. 40 adet Türkçe ve 40 Temel Matematik sorularından oluşacak birinci oturum Cumartesi günü sabah yapılacak. Bu testin sonucu adayların Temel Yeterlilik Testi puanını belirleyecek.

İkinci oturumda Türk dili ve edebiyatı-coğrafya, sosyal bilimler, matematik ve fen bilimleri olmak üzere 4 test yer alacak. Sorular diğer yıllardaki gibi müfredata dayalı olacak.

Dil sınavı ise Pazar günü tek oturumda yapılacak. YÖK Başkanı Saraç sınav puanlarının 18’den 5’e indirildiğini açıkladı. Ayrıca Saraç özel yetenek ile öğrenci alan programlarda geçen yıl olduğu gibi baraj puanının da aynı olduğunu Temel Yetenek Testine giren ve puanı en az 150 olan adayların özel yetenek ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebileceklerini açıkladı.

Temel Yeterlilik Testinin, ön lisans ve lisans programlarının tercih edilebilmesi için yüksek öğretime giriş baraj puanını belirleyeceğini ifade eden YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, “Bu sene geçen seneki ön lisans ve lisans programlarının tercih edilebilmesi için gerekli baraj puanlarında bir değişikliğe gidilmeyecektir.” dedi.

150’nin altında puan alan adayların herhangi bir yüksek öğretim programını tercih etme hakkı bulunmayacaklarını ifade eden Saraç, temel yeterlilik puanları 180 ve üzeri olan adayların ise lisans programlarını tercih etmeye hak kazanacaklarını ifade etti.

Kaynak: Yüksek Öğretim Kurumu

Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Önceki İçerikTürkiye’nin 2016 Yılında En Çok Çalışanı Olan Şirketleri Hangileri Biliyor musunuz?
Sonraki İçerikİmalat Sanayi Sektöründeki Kobilere Destek!!! Son Başvuru 20 Ekim!!!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz