Ana Sayfa Ekonomi Uluslararası Yatırım Pozisyonunda 462,4 Milyar Dolar Açık!!!

    Uluslararası Yatırım Pozisyonunda 462,4 Milyar Dolar Açık!!!

    1334
    0

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) verilerine göre Türkiye’nin yurt dışı varlıkları 2017 yılı Ağustos ayında 2016 yılı sonuna göre %5,1 artarak 226,5 milyar dolar, yükümlülükleri de %19,1 artışla 688,8 milyar dolar oldu.

    Türkiye’nin yurt dışı varlıkları ile yurt dışına olan yükümlülüklerinin farkı olarak tanımlanan net UYP, 2017 yılı Ağustos ayında 462,4 milyar dolar açık verdi. 2016 yılının sonunda bu açık 363 milyar dolar düzeyinde bulunuyordu.

    Varlıklar alt kalemleri incelendiğinde,
    Rezerv varlıklar kalemi geçen yılın sonuna göre %5,4 artışla 112 milyar dolar,
    Diğer yatırımlar kalemi de %5,2 yükselerek 72 milyar dolar,
    Bankaların yabancı para ve Türk lirası cinsinden efektif ve mevduatları, 2016 yılı sonuna göre %3,4 artışla 31 milyar dolar oldu.

    Yükümlülükler alt kalemleri incelendiğinde, doğrudan yatırımlar (sermaye ve diğer sermaye) piyasa değeri ile döviz kurlarındaki değişimlerin de etkisiyle geçen yılın sonuna göre %35,6 artışla 192,1 milyar dolar seviyesine yükseldi.

    PORTFÖY YATIRIMLARI 2016 SONUNA GÖRE %26,3 ARTTI.
    Portföy yatırımları 2016 sonuna göre %26,3 artarak 180,6 milyar dolar oldu.
    Yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi stoku 2016 yılının sonuna göre %56,8 artışla 55,7 milyar dolar,
    Yurt dışı yerleşiklerin mülkiyetindeki DİBS stoku %30,6 yükselerek 34,9 milyar dolar,
    Hazine’nin tahvil stoku ise (yurt içi yerleşiklerce alınan tahvil stoku düşüldükten sonra) %8,8 artarak 42 milyar dolar
    Diğer yatırımlar 2016 sonuna göre %7,5 artarak 316,1 milyar dolara çıktı.
    Diğer yatırımlar altında yer alan yurt dışında yerleşik Türk vatandaşlarının Merkez Bankası’ndaki kredi mektuplu döviz tevdiat hesapları geçen yılın sonuna göre %7,5 azalarak 800 milyon dolara geriledi.
    Aynı dönemde yurt dışı yerleşiklerin yurt içi yerleşik bankalardaki yabancı para mevduatı, geçen yılın sonuna göre %11 yükselerek 33,8 milyar dolara, TL mevduatı da %4,1 artarak 12,7 milyar dolara ulaştı.

    Uluslararası Yatırım Pozisyonu: Bir ekonomideki yerleşik kişilerin yurt dışı yerleşik kişilerden olan finansal alacakları ile rezerv varlık olarak tutulan altın şeklindeki finansal varlıklarının ve yerlesiklerin yurt dışı yerleşik kişilere olan finansal yükümlülüklerinin belli bir tarihteki stok değerini gösteren istatistiki bir tablodur.

    Kaynak: TCMB – Fortune Türkiye

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikBirinci Sınıf Tüccar ne demek?
    Sonraki İçerikTüccarlarda sınıf değiştirme nasıl olur?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz