Ana Sayfa Çalışma Hayatı Ücretsiz izinde olan personellere bayram günleri için ücret ödemesi yapılır mı?

    Ücretsiz izinde olan personellere bayram günleri için ücret ödemesi yapılır mı?

    Resmi ve Milli günlerde çalışma

    2549
    0

    İşten çıkarma yasağı nedeniyle ücretsiz izne gönderilen çalışanlara, mayıs ayında ücretsiz izne olmaları nedeniyle çalışmadıkları resmi ve dini bayramlar olan Ramazan Bayramı, 1 Mayıs ve 19 Mayıs günlerine ait ücretleri ödenmeli midir? Mayıs ayına ait SGK bildirimi nasıl yapılmalıdır? 

    Ücretsiz izinde olanlar için kod 21 ile bildirim yapılıp işçinin çalışmadığı günlere denk gelen diğer ödemeler tahakkuk ettirilmemektedir.

    İşveren 10.05.2021 pazartesi gününe kadar çalışan işçiyi pandemi ücretsiz izne çıkartıyor. Bu kişi Salı ve çarşamba işe gelmiyor. Çarşamba günü arife günü. Bu kişi arife gününü ve bayram tatili ücretini hak eder mi? 

    Arife ve bayram günü izinleri olduğu günler işçiye verilmelidir. 

    2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’un 1. maddesinde ulusal bayramın 28 Ekim günü saat 13.00’ten, 2.s maddesinde ise ramazan ve Kurban Bayramının arife günü saat 13:00’ten itibaren başlayacağı, belirtilmiştir. 

    İşte bu üç ayrı yarım gün, arife günüdür. 

    İş Kanunu’nda arife günleri ile ilgili özel bir düzenleme bulunmamakta, genel düzenleme çerçevesinde değerlendirme yapılmaktadır.

    Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma

    – Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir. Bu günlere ait ücretler 5510/47 nci maddeye göre ödenir. 

    Toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmelerine hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatillerde işçilere tanınan haklara, ücretli izinlere ve yüzde usulü ile çalışan işçilerin bu Kanunla tanınan haklarına aykırı hükümler konulamaz. Bu hususlarda işçilere daha elverişli hak ve menfaatler sağlayan kanun, toplu iş sözleşmesi, iş sözleşmesi veya gelenekten doğan kazanılmış haklar saklıdır. 

    Genel tatil ücreti

    – Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir. 

    Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde işçilerin ulusal bayram ve genel tatil ücretleri işverence işçiye ödenir.

    Ücret şekillerine göre tatil ücreti 

    – İşçinin tatil günü ücreti çalıştığı günlere göre bir güne düşen ücretidir. 

    Parça başına, akort, götürü veya yüzde usulü ile çalışan işçilerin tatil günü ücreti, ödeme döneminde kazandığı ücretin aynı süre içinde çalıştığı günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.

    Saat ücreti ile çalışan işçilerin tatil günü ücreti saat ücretinin yedibuçuk katıdır. Hasta, izinli veya sair sebeplerle mazeretli olduğu hallerde dahi aylığı tam olarak ödenen aylık ücretli işçilere 46, 47 ve 48 inci maddenin birinci fıkrası hükümleri uygulanmaz. Ancak bunlardan ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışanlara ayrıca çalıştığı her gün için bir günlük ücreti ödenir. 


    Kaynak: İsmmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİstifa eden personel için alınan SGK teşvikleri geri ödenir mi?
    Sonraki İçerik2022 Yılı En Düşük Asgari Ücret AGİ Dahil 4.250 TL oldu

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz