Ana Sayfa Çalışma Hayatı Ücretin Ne Kadarı Haciz Edilebilir veya Başkasına Devir Temlik Edilebilir?

    Ücretin Ne Kadarı Haciz Edilebilir veya Başkasına Devir Temlik Edilebilir?

    2636
    0

    1- ÜCRETİN NE KADARI HACİZ EDİLEBİLİR VEYA BAŞKASINA DEVİR TEMLİK EDİLEBİLİR?
    4857 sayılı İş Kanununun 35’inci maddesinde işçilerin aylık ücretlerinin ¼’den  (dörtte birinden) fazlasının haczedilemeyeceği veya başkasına devir ve temlik olunamayacağı belirtilmiştir (nafaka borçları hariç).

    2- İŞVERENİN İŞÇİNİN İCRA DOSYASI HAKKINDAKİ SORUMLULUKLARI NELERDİR?
    İşçinin ücretine haciz konmasına ilişkin İcra Müdürlüğünden gelen yazıya işveren, yazıyı tebliğ aldığı tarihten itibaren 7 gün içerisinde, işçinin ücretini ve ücretten yapılacak kesintinin icra dosyasına gönderilmek üzere icra dairesinin banka hesabına yatırılacağını belirtir bir şekilde icra müdürlüğüne göndermek zorundadır.

    İşverenin gönderdiği cevap yazısında; icra müdürlüğü tarafından talep edilen bilgileri paylaşmakla birlikte her ay işçisinin ücretinin kesilerek kesinti yapılan tutarın icra müdürlüğü hesabına gönderileceğini taahhüt etmelidir.

    3- İŞÇİNİN ÜCRETİ ÜZERİNDE BİRDEN FAZLA HACİZ OLMASI DURUMUNDA İŞVEREN NE YAPMALIDIR?
    İşveren, işçinin ücreti üzerinde birden fazla haciz olması durumunda; haciz tarihlerine göre sıralama yapılarak önceki haciz veya hacizlerin sona ermesinin ardından işçinin ücretinin kesilerek icra müdürlüğü hesabına gönderileceği bildirmelidir.

    İşveren Tarafından İcra Dairesine Verilecek Dilekçe Örneğini İncelemek İçin Tıklayın.
    Birden Fazla Haciz Olması Durumunda Düzenlenecek Dilekçe Örneğini İncelemek İçin Tıklayın.
    İşverenin, İşçinin Ayrıldığını İcra Müdürlüğüne Bildireceği Dilekçe Örneğini İncelemek İçin Tıklayın.

    Kaynak: İş Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikElektronik Ürün Ek Garantileri ve Bunlara Ait Sigorta Primleri Hangi Dönemde Kaydedilmelidir?
    Sonraki İçerikDar Mükellef İşletmeye Yapılan Ödemelerden Vergi Kesintisi Yapılır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz