Ana Sayfa Vergi Tüzel kişilikler vergi muafiyeti için kur korumalı TL hesaplarını en az kaç...

    Tüzel kişilikler vergi muafiyeti için kur korumalı TL hesaplarını en az kaç ay açmak zorundadır?

    Kur Korumalı Mevduat Hesabı Kaç Aylık Açılacak?

    631
    0

    31.12.2021 tarihinde aktifte bulunan döviz mevduatının bir kısmını 17.02.2022 tarihine kadar 3 ay veya 6 ay Kur korumalı (USD veya EURO) TL. hesabına çevirdiğimiz takdirde çevirdiğimiz kısma ait 01.01.2021-31.12.2021 arası + 01.01.2022-17.02.2022 dönemine ait kur farkı KV den istisna değil mi? Bununla beraber 3 ay veya 6 ay Kur korumalı (USD veya EURO) TL. hesabına bağladığımız bedellerin vade dönüşlerinde (17.06.2022 veya 17.09.2022) elde edilen faiz ve kur farkı da KV den istisna değil mi?

    Kurumların 31/12/2021 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paralarını 17 Şubat 2022 tarihinden sonra 2022 yılı sonuna kadar Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevirmeleri ve bu suretle elde edilen Türk lirası varlığı, geçici 14. maddede öngörülen süre ve şekilde Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarında değerlendirmeleri durumunda oluşan kur farkı kazançları, geçici vergi dönemi sonu değerlemesiyle Türk lirasına çevrildiği tarih arasına isabet eden kısmı ile dönem sonu değerlemesinden kaynaklananlar da dâhil olmak üzere vade sonunda elde edilen faiz ve kâr payları ile diğer kazançlar kurumlar vergisinden istisna olacaktır. (17.06.2022 veya 17.09.2022) elde edilen faiz ve kur farkı da KV den istisnadır. 

    Diğer taraftan, Kanun’da 3 aylık süreye yer verilmekle birlikte; TCMB tarafından yayımlanan “Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ”de yurt içi yerleşik gerçek kişiler için 3 ay, 6 ay veya 1 yıl vadeli ve yurt içi yerleşik TÜZEL kişiler için 6 ay veya 1 yıl vadeli Türk lirası mevduat veya katılma hesabı açılacağı belirtilmekte ve ayrıca “19 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğ Taslağı”nda da sadece 6 ve 12 ay vadeli örneklere yer verilmektedir. Buna göre, tüzel kişiler için henüz 3 ay vadeli kur korumalı TL mevduat veya katılım hesabı açılmasının mümkün DEĞİLDİR. Merkez bankasının Tebliği değişmesi gerekir.


    Vadeli Euro hesabımızda bulunan 400.000 Euro’yu TL ye çevrilerek, Kur korumalı mevduat hesabına geçmeyi düşünmekteyiz. Ancak sürece ilişkin pek bilgi sahibi değiliz. Bizim için avantajlı mıdır?

    31/12/2021 tarihli olarak Kur değerlemesi yapılır. 

    Yapılan değerlemeye ilişkin hesaplanan Kur geliri 646 hesaba yazılır.

    TL dönüştürülen ve Değerleme yapılan Hesap; Bankada açılacak kur garantili mevduat hesabına aktarılır. 2021/4. Dönem Kurum Geçici Vergi Beyannamesine eklenen “Matrah bildirimi” kulakçığının “Zarar Olsa Dahi İndirilecek İstisna ve İndirimler” bölümüne yazılarak İstisna işlemi sağlanmış olur. 

    Bu İstisna işlemi için ayrıca muhasebe kaydı yapılmaz. 

    31/12/2021 Tarihinde Kur değerlemesi muhasebe kaydı yapılır. 2022 yılında açılış bilançosundaki 102 hesap da ki Döviz hesabı kapatılır. 

    Yerine Türk Lirası mevduat veya katılma hesabı açacaklardır. 

    Tebliği aşağıdaki linkte; https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/mevzuatek/KV_Teb_Tas_SN19.pdf


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikDövizli cari hesaplarımızdaki bakiyelerin kur değerlemeleri geçici vergi ve kurumlar vergisinden istisna mıdır?
    Sonraki İçerikİhracatçılar için 2022 yılında uygulanacak kurumlar vergisi oranı nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz