Ana Sayfa Vergi Tutar belirtilmeyen kamu idareleriyle yapılmış olan sözleşmelerde damga vergisi nasıl hesaplanır?

    Tutar belirtilmeyen kamu idareleriyle yapılmış olan sözleşmelerde damga vergisi nasıl hesaplanır?

    Damga vergisi mükellefiyeti olan şirketler işlem olmadığında beyannameyi boş da olsa vermek zorunda mıdır?, Damga vergisi beyannamesi hangi tarihte verilir?  Damga vergisi beyannamesine ilişkin ödeme hangi tarihte yapılır? Üzerinde tutar belirtilmeyen sözleşmelerde damga vergisi ödenir mi?

    658
    0

    Firmamız oto tamir bakım işi yapmaktadır. Özel bir vakıf üniversitesinin araçlarının tamir bakımı için yıllık sözleşme yaptık. Sözleşmede doğal olarak rakam olmadığı için damga vergisi olmadığını düşünüyoruz. Üniversiteden sözleşmenin karar pulu harcını tahakkuk ettirin dediler. Bu tür belli bir miktar ihtiva etmeyen sözleşmeler ile ilgili yükümlülüğümüz var mı?

    488 Sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun “II. Kararlar ve mazbatalar” başlıklı bölümünün 2nci fıkrasında ihale kanunlarına tabi olan veya olmayan resmi daire ve kamu tüzel kişiliğini haiz kurumların her türlü ihale kararlarının nisbi damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

    2020 yılı için ihale kararları için uygulanacak damga vergisi oranı binde 5,69 olarak uygulanacaktır. Vakıf üniversitesi size verdiği iş için ihale kanununa göre ihale ile işi sizin müşterinize vermiş ise ihale kararına DV hesaplanır. (DV ihale bedeli üzerinden binde 5,69)

    Yeni kurulan anonim şirket için vergi dairesi sicili damga vergisi beyannamesi mükellefiyeti açmış olup kira kontratı damga vergisi vermek isterken 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 22’nci maddesi gereğince; sürekli damga vergisi mükellefiyetiniz bulunduğundan damga vergisine konu işlemlerinizin damga vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir uyarısı vermektedir.

    Kontrat tarihi olan dönemde damga vergisi beyannamesi verdikten sonra takip eden aylarda damga vergisine konu olan bir husus olmadığında boş da olsa damga vergisi beyannamesi vermeyeceğim beyanname vermemekten dolayı herhangi bir ceza düzenlenir mi?

    DV sürekli mükellefiyetiniz olduğu için Sözleşme tarihini takip eden ayın 26 sına kadar e beyan sisteminden DV beyannamesi verilir. Aynı sürede ödenir.

    İşlem olmayan aylarda Boş DV beyannamesi verilmez.

    Ayrıca bu durum için VD ne dilekçe ile bilgi verilmez. (Damga Vergisi 46 Sayılı Genel tebliğ)


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSerbest meslek mensubu iş yerinin bir odasını başka bir firmaya kira verdiğinde elde ettiği geliri için e-smm düzenlemeli midir?
    Sonraki İçerikTemel faturanın iptal işlemi GİB portalı dışında başka bir yerden yapılabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz