Ana Sayfa Duyurular Türkiye’nin ham çelik üretimi 2020 yılının Eylül ayında bir önceki yılın aynı...

Türkiye’nin ham çelik üretimi 2020 yılının Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %18 oranında artışla 3.2 milyon ton olarak gerçekleşti

321
0

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Basın Bülteni

ÇELİK ÜRETİMİ

Türkiye’nin ham çelik üretimi, 2020 yılının Eylül ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %18 oranında artışla 3.2 milyon ton olarak gerçekleşti.

Yılın ilk çeyreğinde %6,9 artan ham çelik üretimi, pandeminin etkisiyle yılın ikinci çeyrekte %16,8 geriledi. Haziran ayı itibariyle üretimde tekrar artış eğilimine girildi ve 3. çeyrekte üretim %16,6 arttı.

Ocak-Eylül döneminde ise ham çelik üretimi %2,6 oranında artışla 25.9 milyon ton oldu.

ÇELİK TÜKETİMİ

2020 yılının Eylül ayında nihai mamul tüketimi, %27,7 oranında artış ile 2.8 milyon ton oldu.

Yılın ilk çeyreğinde %42,7 oranında artan, ikinci çeyrekte ise %16,9 oranında azalan çelik ürünleri tüketimi, üçüncü çeyrekte %25,2 artış gösterdi.

Ocak-Eylül döneminde ise nihai mamul tüketimi %14,9 oranındaki artışla, 21.9 milyon ton seviyesine ulaştı.

DIŞ TİCARET

İhracat

Çelik ürünleri ihracatı Eylül ayında miktarda %0,8 artış ile 1.9 milyon ton, değerde ise %3,9 azalışla 1.3 milyar dolar oldu.

Ocak-Eylül döneminde, 2019 yılının aynı dönemine kıyasla ihracat, miktar itibariyle %9,1 oranında azalarak 15 milyon ton, değer itibariyle %14,7 azalışla 10.4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

İthalat

Eylül ayı ithalatı, 2019 yılının aynı ayına göre, miktar yönünden %10,1 artış ile 1.2 milyon ton, değerde %3 azalışla 881 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Ocak-Eylül döneminde ithalat, bir önceki yılın aynı dönemine göre, miktar yönünden %8.9 artış ile 10 milyon ton oldu. Değer yönünden ise %4,9 azalışla 7.2 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Dış Ticaret Dengesi

İhracattaki düşüş ve ithalattaki artış sebebi ile, 2019 yılının Ocak-Eylül döneminde %161 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın ilk 9 aylık döneminde %144,4 seviyesine geriledi.

DEĞERLENDİRME

Haziran ayından itibaren artış eğilimine giren Türkiye’nin ham çelik üretimi, Eylül ayında da artış trendini korudu. Kapasite kullanım oranı Eylül ayında %78,2 olurken, 9 aylık dönemde ise %69,8 seviyesinde gerçekleşti.

Ocak-Eylül döneminde, 25.9 milyon ton üretim ile Ülkemiz, Almanya’yı geride bırakarak, dünyanın en büyük ham çelik üreticileri arasında, 7. sıraya yükseldi ve Avrupa’nın en büyük çelik üreticisi konumuna ulaştı.

Türkiye bu konumuna yoğun koruma tedbirleri sebebiyle, ihracatta yaşanan %10 civarındaki düşüşe rağmen ulaştı. Ancak, ihracatımız düşerken ithalatımızın artması yüzünden Türk çelik sektörü, çelik tüketimindeki yüksek oranlı artışı kısmen değerlendirebildi. Bu artışın, ithalat yoluyla dışarıya transfer edilmesi rahatsızlık yarattı.  AB’ye yönelik çelik ürünleri ihracatımız, yoğun koruma tedbirleri sebebiyle, 2019 yılında %19,4 oranında ve 2020 yılının ilk 9 ayında %24,9 oranında gerileme gösterirken, ithalatımız 2019 yılında %4, 2020 yılının ilk 9 ayında ise %0,8 oranında artış gösterdi.


Kaynak: Türkiye Çelik Üreticileri Derneği
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikVakıflar Vergi Usul Kanunu’na tabi midir?
Sonraki İçerikMasaj salonu hizmeti için düzenleyeceğimiz fatura ve fişlerde KDV oranı ne olmalıdır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz