Ana Sayfa Duyurular Türkiye’nin ham çelik üretimi 2020 yılının Ağustos ayında bir önceki yılın aynı...

Türkiye’nin ham çelik üretimi 2020 yılının Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %22,9 oranında arttı

392
0

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Basın Bülteni

Türkiye’nin ham çelik üretimi, 2020 yılının Ağustos ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %22,9 oranında artışla 3,2 milyon ton olarak gerçekleşti.

Ocak-Ağustos döneminde ise ham çelik üretimi %0,6 oranında artışla 22,7 milyon ton oldu.

ÇELİK TÜKETİMİ

2020 yılının Ağustos ayında nihai mamul tüketim miktarı toplamda %27,5 oranında bir yükseliş ile 2,9 milyon ton oldu.

Ocak-Ağustos döneminde nihai mamul tüketimi %13 oranındaki artışla 19 milyon ton seviyesinde gerçekleşti.

DIŞ TİCARET

İhracat

Çelik ürünleri ihracatı Ağustos ayında miktarda %10,3 azalış ile 1.5 milyon ton, değerde ise %14.9 artışla 1.02 milyar dolar oldu.

Ocak-Ağustos döneminde 2019 yılının aynı dönemine kıyasla ihracat, miktar itibariyle %10,2 oranında azalarak 13 milyon ton, değer itibariyle %16 azalışla 9,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

İthalat

Ağustos ayı ithalatı, 2019 yılının aynı ayına göre, miktar yönünden %7,7 azalış ile 1.09 milyon ton, değerde %12 azalışla 765,5 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Ocak-Ağustos döneminde ithalat, bir önceki yılın aynı dönemine göre, miktar yönünden %8,7 artış ile 8.7 milyon ton oldu. Değer yönünden ise %5,1 azalarak 6,3 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Dış Ticaret Dengesi

2019 yılının Ocak-Ağustos döneminde %163 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın ilk 8 aylık döneminde %144,4 seviyesine geriledi.

DÜNYA ÇELİK ÜRETİMİ

Dünya Çelik Derneği (worldsteel) tarafından açıklanan 2020 yılı Ağustos ayı verilerine göre, dünya ham çelik üretimi, geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla, %0.6 artış kaydederek 156.2 milyon ton, yılın ilk 8 ayında ise %4.2 azalışla, 1.18 milyar ton seviyesinde gerçekleşti.

Söz konusu dönemde, Çin’in ham çelik üretimi, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla  %3,7 oranında artışla 689 milyon tona yükselirken, ikinci sırada yer alan Hindistan’ın ham çelik üretimi %18,8 azalışla 61,1 milyon ton, üçüncü sırada bulunan Japonya’nın ham çelik üretimi ise %19 oranında azalışla 54,7 milyon ton olarak gerçekleşti.

DEĞERLENDİRME

Pandemi döneminin bütün daraltıcı etkilerine rağmen, Türk çelik sektörünün üretiminde yılın ilk 8 ayı itibariyle %0,6 oranında üretim artışı sağlanması ve Türkiye’nin çelik tüketiminin %13 artış göstermesi, yılın son ayları için iyimser beklentileri artırmıştır. Ancak, iç piyasamızda tüketimin %50 oranında ithalatla karşılanması, kapasite kullanım oranlarını düşürmekte ve dolayısıyla tüketim artışı yurtiçi üretime tam olarak yansımamaktadır.

Diğer taraftan, AB Komisyonu’nun uygulamaları çelik ihracatımızı kısıtlamaya devam etmektedir. Kota kısıtlaması, damping soruşturması, tarife dışı işlem vergisi derken şimdi de EUROFER’in geçmiş yıllara yönelik vergi uygulanması talebinde bulunduğu görülmektedir.

AB Komisyonu, aramızda bulunan Gümrük Birliği ve AKÇT Serbest Ticaret Anlaşmalarının keyfi olarak tek taraflı uygulanmasına devam etmektedir. Türk Çelik Sektörü, Komisyonun nerede duracağı belli olmayan korumacı uygulamalarının bir an önce bitmesini ve aramızda bulunan anlaşmaların öngördüğü şekilde, serbest ve adil ticarete dönülmesini sağlamaya yönelik çabaların artırılmasını beklemektedir.


Kaynak: Türkiye Çelik Üreticileri Derneği
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik17103 sayılı SGK teşviki alan bir personelin teşvik süresi bittikten sonra 6111 sayılı SGK teşvikinden faydalanabilir mi?
Sonraki İçerikKiraladığımız binek araca ait düzenlenmiş olan vade farkı faturası gider kısıtlaması kapsamında mıdır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz