Ana Sayfa Mevzuat Türkiye’den alınıp kayıt ve tescil edilmeden yurt dışında ihraç edilen araçların alımı...

Türkiye’den alınıp kayıt ve tescil edilmeden yurt dışında ihraç edilen araçların alımı sırasında için ÖTV ve KDV ödenecek mi?

Yurt dışından ithal edilerek doğrudan Libya'ya ihracatı gerçekleştirilecek olan kayıt ve tescile tabi taşıtların, Türkiye'de kayıt ve tescil ettirilmemesi ve ilk iktisabının gerçekleşmemiş olması kaydıyla, ihracı ÖTV'nin konusuna girmemektedir.

494
0

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

Sayı

:

45404237-135[17-8] – 217695

24.10.2018

Konu

:

Türkiye’de kayıt ve tescil edilmemiş taşıtların ihracı

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden; Şirketinizin … marka araçların sıfır satışını ve servis hizmetlerini yürüttüğü, Libya’dan 200 adet sıfır araç siparişi alındığı, sipariş edilen araçların ithal edilerek direkt yurt dışına ihraç edileceği için Türkiye’de kayıt ve tescilinin yapılmayacağı ve araçların toplam satış bedelinin nakit olarak tahsil edileceği belirtilerek, yapılacak olan ihracat işleminin Özel Tüketim Vergisinin konusuna girip girmeyeceği ile nakit olarak tahsil edilecek olan bedellerin Vergi Usul Kanunu kapsamında tevsik zorunluluğunun bulunup bulunmadığı hususlarında Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmıştır.

 A-ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (1/1-b) maddesinde, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabının bir defaya mahsus olmak üzere  ÖTV’ye tabi olduğu hükme bağlanmış olup, aynı Kanunun (2/1-b) maddesine göre, “ilk iktisap”, (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye’de kayıt ve tescil edilmemiş olanların kullanılmak üzere ithalini, müzayede yoluyla veya kayıt ve tescil edilmiş olsa dahi Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre iade edilenler de dahil motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabını, motorlu araç ticareti yapanlar tarafından kullanılmaya başlanmasını, aktife alınmasını veya adlarına kayıt ve tescil ettirilmesini ifade etmektedir.

Öte yandan, mezkur Kanunun (5/1) maddesinde; bu Kanuna ekli listelerdeki malların ihracat teslimlerinin; teslimin yurt dışındaki bir müşteriye yapılması ve teslim konusu malın Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesinden çıkmış olması şartlarıyla ÖTV’den istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

Bu hükmün uygulanmasında yurt dışındaki müşteri tabiri; ikametgahı, işyeri, kanuni ve iş merkezleri yurt dışında olan alıcılar ile yurt içinde bulunan bir işletmenin, yurt dışında faaliyet gösteren şubelerini ifade etmektedir. Ayrıca malın ihraç edilmeden önce yurt dışındaki alıcı adına hareket edenlere veya bizzat alıcıya işlenmek ya da herhangi bir şekilde değerlendirmek üzere yurt içinde teslimi ihracat sayılmamaktadır.

Söz konusu istisna uygulamasına ilişkin usul ve esaslar, Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/A) bölümünde belirlenmiş olup, mezkur Tebliğin (II/A/1.1.) bölümünde, kayıt ve tescile tabi olan taşıtlardan Türkiye’de kayıt ve tescil edilmemiş olanların ÖTV mükellefleri tarafından ihracında Türkiye’de ilk iktisap söz konusu olmadığından, bu malların ihracının ÖTV’nin konusuna girmeyeceği, ihraç edilen bu taşıtlara ilişkin beyanname de verilmeyeceği belirtilmiştir.

Buna göre, Şirketiniz tarafından yurt dışından ithal edilerek doğrudan Libya’ya ihracatı gerçekleştirilecek olan kayıt ve tescile tabi taşıtların, Türkiye’de kayıt ve tescil ettirilmemesi ve ilk iktisabının gerçekleşmemiş olması kaydıyla, ihracı ÖTV’nin konusuna girmemektedir.

B-VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN

213 sayılı Vergi Usul Kanununun “İspat Edici Kağıtlar” başlıklı 227 nci maddesinin birinci fıkrasında “Bu kanunda aksine hüküm olmadıkça, bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir.” hükmü yer almaktadır.

Mezkûr Kanunun mükerrer 257 nci maddesinde de mükelleflere muameleleri ile ilgili tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri zorunluluğunu getirme ve bu zorunluluğun kapsamını ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirleme hususlarında Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

Bu yetkiye dayanılarak tahsilat ve ödemelerin banka, benzeri finans kurumları, 6493 sayılı Kanun kapsamında yetkilendirilmiş ödeme kuruluşları veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketince düzenlenen belgelerle tevsiki uygulamasının 1/8/2003-1/1/2016 tarihleri arasındaki tahsilat ve ödemeler bakımından uygulama usul ve esasları 320, 323, 324, 332 ve 400 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde; söz konusu tarihten sonraki tahsilat ve ödemeler bakımından uygulama usul ve esasları ise 469 ve 479 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile değişik 459 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirlenmiştir.

Bu bağlamda, mevcut uygulamaya ilişkin açıklamaların yer aldığı 459 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre, tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğu kapsamına; Vergi Usul Kanununun 232 nci maddesinin birinci fıkrası kapsamında fatura almak zorunda olan birinci ve ikinci sınıf tüccarların, serbest meslek erbaplarının, kazançları basit usulde tespit olunan tüccarların, defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin ve vergiden muaf esnafın, kendi aralarında ve tevsik zorunluluğu kapsamında olmayanlarla yapacakları, 7.000 TL’yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemeleri girmekte olup, yine aynı Tebliğde belirlenen tahsilat ve ödemeler tevsik zorunluluğu dışında tutulmuştur.

Buna göre, bahse konu uygulama kapsamında, ihracat bedellerinin tahsilatına ilişkin olarak Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinde yer alan yetki çerçevesinde herhangi bir düzenleme veya belirleme yapılmadığından, başvurunuzda bahsi geçen ihracat bedeli tahsilatlarının, aracı finansal kuruluşlar (5411 sayılı Bankacılık Kanununda tanımlanan banka, 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun kapsamında yetkilendirilmiş ödeme kuruluşları ve 6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanununa göre kurulan Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş.) aracılığı ile yapılması ve bunlar tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.

 


Kaynak: GİB Özelge
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikYaş Meyve Sebze Sektörü Kasım 2020’de 372 milyon dolarla tarihinin en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdi
Sonraki İçerik2021 yılı kirasını 2020 yılında ödenirse stopaj oranı ne uygulanır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz