Ana Sayfa Ekonomi Türkiye’de Kimya

    Türkiye’de Kimya

    1340
    0

    Geçtiğimiz on yılda dünya genelinde kimyasal ürün satışları iki kattan fazla artmış olup bu artış, büyük oranda kimyasal üretim kapasite artışının yaklaşık %80’ini gerçekleştiren gelişmekte olan ekonomilerden sağlanmıştır.

    Kimyasal ürün satışları Türkiye’de de, son on yılda küresel eğilime oldukça benzer bir seyir izlemiştir. Dinamik bir iç pazar ile desteklenen güçlü büyüme ve rekabetçi üretim maliyetleri ile Türkiye, kimya sektöründe faaliyet gösteren şirketler için cazip bir yatırım destinasyonudur. Türkiye aynı zamanda kimya endüstrisindeki lider markaların bölgesel üretim, yönetim ve ihracat üssü konumundadır. BASF, Henkel, Bayer, Evonik, Linde, P&G, PPG ve Dow gibi kimya devleri onlarca yıldır Türkiye’de üretim yapmakta ve her geçen yıl büyümeye devam etmektedir.

    Türkiye’nin güçlü olduğu noktalardan biri de tüketici endüstrilerinde kaydedilen istikrarlı büyümedir. Türkiye, Avrupa’nın en büyük ticari araç üreticisi, dünyanın 17. büyük otomotiv üreticisi, dünyanın 7. büyük tarımsal ürünler üreticisi ve Avrupa’nın en büyük tekstil üreticisi olup dünya ihracatının %3’ünü gerçekleştirmektedir.

    Türkiye’deki kentsel dönüşüm projeleri kapsamında önümüzdeki 20 yıl süresince ülke genelinde yaklaşık 6,5 milyon konutun yıkılıp yeniden inşa edileceği öngörülmektedir. Dolayısıyla, Türkiye’nin 60 milyar ABD doları değerindeki inşaat sektörü, kimya endüstrisi için en hızlı büyüyen tüketici piyasalarından biri durumundadır.

    Türkiye kimya endüstrisi bakımından gelecek vaat eden bir diğer alan da dünya plastik üretiminin %3’ünü gerçekleştiren plastik endüstrisidir. Bu da Türkiye’yi Avrupa’nın 2. dünyanın ise 7. büyük plastik üreticisi yapmaktadır. Avrupa’nın 5. büyük boya üreticisi olması itibarıyla Türkiye, boya endüstrisinde de yatırımcılara çeşitli fırsatlar sunmaktadır.

    Türkiye, Çin’den sonra dünyanın 2. büyük petrokimya ithalatçısıdır. Petrokimya ürünlerinde kapasite ve tüketim arasındaki büyük açık yerli ve yabancı yatırımcılara büyük olanaklar sunmaktadır. Yatırımcıların, Türkiye’nin gelişmiş altyapısı ve stratejik konumundan faydalanarak komşu ülkelerde yakalayabilecekleri cazip iş fırsatları da bulunmaktadır. Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika gibi komşu pazarlardaki petrokimya ürünleri tüketimi, küresel tüketimin dörtte birini oluşturmaktadır.

    Gelişen ekonomisi, büyük iç pazarı, gelişmiş altyapısı, nitelikli ve rekabetçi iş gücü ve yatırımcı dostu mevzuatı ile Türkiye, kimya sektöründe faaliyet gösteren üreticilerin, dünyanın gelecek vaat eden ve gelişmekte olan ülkelerinden birinde, uzun yıllar karlı bir şekilde faaliyet göstermelerine olanak sağlamaktadır.

    Kaynak: http://www.invest.gov.tr/tr-TR/sectors/Pages/Chemical.aspx

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikHuawei’in Başarı Hikayesi
    Sonraki İçerikMülkiyeti Kooperatife Ait Konutların, Kooperatif Çalışanlarının İkametine Verilmesi Halinde Vergilendirme Nasıl Olacaktır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz