Ana Sayfa Mevzuat Türkiye’de faaliyette bulunmayan vakıflarda veraset ve intikal vergisi ödemek gerekir mi?

Türkiye’de faaliyette bulunmayan vakıflarda veraset ve intikal vergisi ödemek gerekir mi?

Vakıflar Veraset ve İntikal Vergisi Öder mi? Yurt dışındaki Vakıf Türkiye'de Veraset İntikal Vergisi Öder mi? Veraset ve İntikal Vergisi Nedir? Çifte Vergi

536
0

Konu : Türkiye’de faaliyette bulunmayan vakıflarda veraset ve intikal vergisi

İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden; vekili olduğunuz ….. Kanser Vakfının 31/05/2014 tarihinde vefat eden Türk uyruklu ….vatandaşı …. tarafından vasiyetname yoluyla mirasçı tayin edildiği, terekenin banka hesaplarında bulunan paradan ibaret olduğu belirtilerek, Almanya Federal Cumhuriyetinde devlet tarafından tanınmış bir vakıf olan müvekkilinizin 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu veya Türkiye Cumhuriyeti ile ….. Cumhuriyeti Arasında imzalanmış olan Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması uyarınca veraset ve intikal vergisinden muaf olup olmadığı hakkında görüş sorulduğu anlaşılmıştır.

7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye’de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikalinin veraset ve intikal vergisine tabi olduğu; 2 nci maddesinin (b) bendinde ise mal tabirinin; mülkiyete konu olabilen menkul ve gayrimenkul şeylerle mameleke girebilen diğer bütün hakları ve alacakları ifade ettiği; 3 üncü maddesinin (a) fıkrasında; amme idareleri, emekli ve yardım sandıkları, sosyal sigorta kurumları, umumi menfaate hadim cemiyetler, siyasi partiler ve bunlara ait olan veya bunların aralarında kurdukları teşekküllerden kurumlar vergisine tabi olmayanların, (b) fıkrasında ise (a) fıkrasında sayılanlar dışında kalan hükmi şahıslara ait olup, umumun istifadesi için ilim, araştırma, kültür, sanat, sıhhat, eğitim, din, hayır, imar, spor gibi maksatlarla kurulan teşekküllerin veraset ve intikal vergisinden muaf tutulacağı hükme bağlanmıştır. Bunun yanı sıra söz konusu Kanunun 7 nci maddesinin ikinci fıkrasında Kanunun 3 üncü maddesinde yazılı şahısların beyanname vermeyecekleri düzenlenmiştir.

Diğer taraftan, Kanunun “İstisnalar” başlıklı 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (k) bendinde, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan Vakıflara kuruluşu için veya kurulduktan sonra tahsis olunan malların intikallerinin veraset ve intikal vergisinden müstesna sayıldığı belirtilmiştir.

Öte yandan, 24/01/2012 tarih ve 28183 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe
giren Türkiye Cumhuriyeti ile Almanya Federal Cumhuriyeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi ve Vergi Kaçakçılığını Önleme Anlaşmasının “Kapsanan Vergiler” başlıklı 2 nci maddesinin birinci fıkrasında; bu anlaşmanın ne şekilde alındığına bakılmaksızın, bir akit devlet, eyalet veya politik alt bölümleri ya da mahalli idareleri adına gelir üzerinden alınan vergilere uygulanacağı belirtilmiş, üçüncü fıkrasında da, bu anlaşmanın uygulandığı vergiler sayılmış, bu vergiler arasında veraset ve intikal vergisine yer verilmemiştir.

Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde kaim dernek ve vakıfların tanımları ile kuruluş ve yapılarına ilişkin belirlemeler 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun birinci kitap, ikinci kısmında yer alan ikinci ve üçüncü bölümlerde yapılmıştır.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, …..Cumhuriyetinde bulunan müvekkiliniz Vakfın 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu kapsamında kurulan hükmi şahıs olmaması ve hukuken aynı statüde değerlendirilmemesi nedeniyle 7338 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinde yer alan ve belirli şartlar dahilinde Türkiye Cumhuriyetinde kaim emsali hükmi şahıslara sağlanan muafiyetten yararlanması olanaklı bulunmadığı gibi, söz konusu Vakfın …..Cumhuriyetindeki vergisel statüsü ne olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti ile ….. Cumhuriyeti arasında akdedilen çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması veraset ve intikal vergisini kapsamadığından, bu ülkede müvekkilinize tanınan herhangi bir istisna veya muafiyetin Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde hüküm ifade etmesi söz konusu olamayacağından; …..’e ait terekenin müvekkilinize veraseten intikalinin veraset ve intikal vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

 


Kaynak: GİB Veraset ve İntikal Vergisi Özelge 31.10.2018, 97895701-160[2018/5.1-3]-E.967845
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Veraset ve İntikal Vergisinden varis başına istisna edilen tutar 2020 yılı için 306.603 TL…

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi kapsamında intikal eden mallar veraset ve intikal vergisine mi tabidir?

Veraset ve intikal vergisinden tenzil olunabilecek borçlar ve masraflar nelerdir?

 

Önceki İçerik2019 yılında çocuk işçi oranı %4,4 seviyesine geriledi
Sonraki İçerikKısa çalışma ödeneği alan bir personel bu süre içerisinde rapor alırsa eksik gün bildirim kodu ne olmalıdır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz