Ana Sayfa Ekonomi Türkiye’de Doğumda Beklenen Yaşam Süresi Arttı!

    Türkiye’de Doğumda Beklenen Yaşam Süresi Arttı!

    4847
    0

    Doğumda beklenen yaşam süresi; yeni doğan bir bebeğin, doğumu sırasında geçerli olan ölüm oranı modelleri kendi hayatı boyunca da aynı kaldığı sürece yaşayacağı yıl sayısını gösterir.

    Dünya Bankası’nın verilerine göre; 1960 yılında Türkiye’de doğum sonrası beklenen yaşam süresi 45 iken 2015 verilerinde ortalama yaşam süresi 75’e çıkmıştır.

    TÜİK verilerine göre,  Türkiye’de 2013-2014 yılları arasında beklenen yaşam süresi 78 yaş iken; kadınlarda yaşam süresinin 80, erkeklerde ise 75 olması bekleniyor.

    TÜRKİYE’NİN GSYİH’ I ARTIYOR

    Bir ülkenin gelişmişlik düzeyi Gayri Safi Milli Hasıla ile doğrudan orantılıdır. Büyüyen ve gelişen bir ekonomiye sahip olan Türkiye’nin GSYİH’sı artış göstermektedir.

     

    Ağagıdaki tabloda göreceğiniz üzere; Türkiye’nin Gayri Safi Milli Hasılası 1960-2016 yılları arasında sürekli artış göstermektedir.

    1960 yılında 13,995 milyar dolar iken 2016 yılında 857,749 milyar dolar olmuştur.

    Gayrisafi yurtiçi hasıla ikinci çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak (2009=100), 2017 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %5,1 arttı.

    Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini, 2017 yılının ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla %16,3 artarak 734 milyar 211 milyon TL oldu.

    Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2017 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim değeri olarak; tarım sektörü %4,7, sanayi sektörü %6,3, inşaat sektörü %6,8 arttı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise %5,7 arttı.

    Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2017 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %6,5 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre %2,1 arttı.

    DOĞUMDA BEKLENEN YAŞAM SÜRESİNİN ARTMASININ NEDENİ GSYİH’NIN ARTMASI

    Gayri Safi Yurt İçi Hasıla yüksek olduğu gelişmiş ülkelerde sağlık harcamalarına daha yüksek bütçe ayrılıyor olması çocuk ölümlerini azaltırken doğumda beklenen yaşam süresinin de artmasına neden olur.

    Aşağıda UNDP’nin 2014 yılı İnsani Gelişim Raporu’na göre hazırlanan tabloda 1980-2013 yılları arasındaki doğumda ortalama yaşam beklentisi ve kişi başına düşen Gayri Safi Milli Gelir arasındaki doğru orantı kolaylıkla görülebilir.

    Türkiye’de kişi başına düşen Gayri Safi Milli Gelir (GSMG) 1980-2013 arasında yüzde 112,5 civarı bir artış görülürken, aynı dönemde Türkiye’de doğumda beklenen tahmini yaşam süresi 16,6 yıl arttı.

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerik
    Sonraki İçerikFinans Hesabı – Ödemeler Dengesi Tanımlı NEDİR?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz