Ana Sayfa Ülkeler Türkiye ile ABD Arasındaki Ticari İlişki Ne Olacak?

Türkiye ile ABD Arasındaki Ticari İlişki Ne Olacak?

1225
0

ABD’nin Türkiye’den vize başvurularını askıya alma kararından sonra Türkiye de ABD vatandaşlarının vize başvurularını askıya aldığını açıkladı. İki ülke arasındaki vize restleşmesinden sonra, 40 adet Boeing alımıyla iyileşme görülen ikili ilişkilerin nasıl devam edeceği merak konusu oldu.

GEÇEN YILA GÖRE İHRACATTA YÜZDE 32 ARTIŞ YAŞANDI.
Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre yılın ilk 8 ayında ABD’ye, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 32 oranında artışla 5,7 milyar dolarlık ihracat yapıldı.

TÜRKİYE ABD’DEN 7,9 MİLYAR DOLARLIK İTHALAT YAPTI.
Aynı dönemde ABD’den 7,9 milyar dolarlık ithalat yapıldı ve toplam ticaret hacmi 13,7 milyar dolara ulaştı.

ABD’NİN TOPLAM İHRACATTAKİ YAPI YÜZDE 5,5
ABD’ye yapılan ihracatta ciddi bir artış olmasına karşın toplam ihracat içerisindeki payı yüzde 5,5 seviyesinde bulunuyor.

ABD’NİN TOPLAM İTHALATTAKİ PAYI YÜZDE 5,5
Benzer durum ithalat rakamlarında da görülüyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre 2016 yılının tamamında ABD’den 10,8 milyar dolarlık ithalat yapılırken ülkenin payı yine yüzde 5,5 seviyesinde gerçekleşti.

EN ÇOK DEMİR İHRAÇ EDİLİYOR 

ABD ile ikili ticarete bakıldığında Türkiye’nin en çok demir ve çelik çubuklar ihraç ettiği görülüyor.

Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre, demir ve çelik çubukları dokunmuş halılar ve bazı havacılık araçlarının aksamları takip ediyor.

TÜRKİYE ABD’DEN EN ÇOK HAVA TAŞITI İTHAL EDİYOR
Verilere göre Türkiye’nin ABD’den en çok ithal ettiği ürünlerin başında ise hava taşıtları ve demir çelik döküntü ve hurdaları geliyor.

EN SON BOEING İÇİN MASAYA OTURULDU
Öte yandan ABD ile Türkiye arasında son dönemdeki en büyük görüşme geçtiğimiz ay 40 adet Boeing uçağı için yapılmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler’in (BM) 72. Genel Kurul görüşmelerine katılmak üzere gittiği ABD gezisi esnasında Boeing ve THY yetkilileri, 20 + 20 toplamda 40 adet ve 2019’dan başlayıp 2023’te tamamlanmak üzere, 787-9 Dreamliner satın alma görüşmelerine başladı.

Söz konusu uçakların liste fiyatı 10.8 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.

Kaynak: Bloomberg

Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Önceki İçerikAlmanya Sanayi Üretimi Ağustosta Zirveye Çıktı!
Sonraki İçerikTürkiye’deki Bankalarda Kaç Kişi Çalışıyor Biliyor musunuz ?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz