Ana Sayfa Duyurular Türkiye Dünya’da Kuru Üzüm İhracatında Birinci Sırada

Türkiye Dünya’da Kuru Üzüm İhracatında Birinci Sırada

574
0

“İzmir’e 17 Milyar Lira Tarımsal Destek Ödemesi Yaptık”

“Dünya’da Kuru Üzüm İhracatında Birinci Sıradayız”

“Türkiye Kuru İncir Üretimi ve İhracatında da Dünya’da Birinci Sırada”

“46 Üzüm Çeşidimiz Tescillendi”

Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli, İzmir Ticaret Borsası’nda gerçekleştirilen kuru üzüm ve kuru incir ilk alım törenine video konferans yöntemiyle katıldı.

9 Eylül İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıldönümünü de kutlayan Bakan Pakdemirli ilk olarak kuru üzüm fiyatlarına değindi. Ağustos’ta açıklanan kuru üzüm fiyatlarını hatırlatarak, “27 Ağustos’ta kuru üzüm fiyatlarını 12,5 Lira olarak açıkladık. Tekrar ediyorum ve altını çizerek söylüyorum, bu yıl kuru üzüm fiyatını 12,5 Liranın altına düşürmeyeceğiz!” dedi.

“İZMİR’E 17 MİLYAR LİRA TARIMSAL DESTEK ÖDEMESİ YAPTIK”

‘Bizim kültürümüzde “siftah” denilen bir kavram vardır ki; bereketin sembolüdür’ diyen Bakan Pakdemirli İzmir’in tarımdaki yerini artırmayı  hedeflediklerini ve bu kapsamda destek verildiğini belirtti. Bakan Pakdemirli, “Geleneksel ilk ürün törenlerinin siftahın ve dolayısıyla bereketin de sembolü olduğunu düşünüyorum. Ürünlerimiz için sembolik bir açık artırma olacak. Muhakkak ki, her biri birbirinden değerli ürünlere, bin bir emek mahsulü ürünlere paha biçmek imkânsızdır. Ege Bölgemizin, hassaten İzmir’imizin; tarımdaki otoritesini artırmanın, İzmir’i daha görünür kılmanın bizim öncelikli hedeflerimiz arasında yer aldığını, her fırsatta dile getiriyorum. İzmir, Bakanlığımızdan en çok tarımsal destek alan iller arasında. Şimdiye kadar, İzmir’imize, 17 milyar lira tarımsal destek ödemesi ve yatırım yaptık” dedi.

“DÜNYA’DA KURU ÜZÜM İHRACATINDA BİRİNCİ SIRADAYIZ”

Ülkemizin dünyada en zengin biyoçeşitliliğe sahip ülkelerden birisi olduğunun önemine değinen Bakan Pakdemirli;

“Birçok üründe olduğu gibi, asmanın gen merkezi olan ülkemiz; bağcılıkta eski ve köklü bir geleneğe sahip, kuru üzüm de, fındıkta da olduğu gibi dünyada marka olmuştur. Bağ alanı bakımından Dünya’da 5’inci sırada yer almaktayız. Ve en önemlisi de; Dünya’da kuru üzüm ihracatında 1’inci sıradayız. Bu da, Dünya’nın en kaliteli üzümlerinin bu topraklarda yetiştiğinin göstergesidir. Ayrıca İzmir, üzümü katma değerli bir ürüne dönüştürebilmeyi başarabilmiş bir şehirdir. 2019 yılında, sofralık ve kuru olarak, yaklaşık toplamda 672 milyon Dolarlık üzüm ihracatı yaptık. Yani tarımsal ihracatın yaklaşık %4’ü üzümden geliyor. Üzüm Rekolte Tahmin Komisyonlarınca yapılan çalışmalara göre, 2020 yılında ise çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesini;  271 bin ton olarak öngörüyoruz” dedi.

“TÜRKİYE KURU İNCİR ÜRETİMİ VE İHRACATINDA DA DÜNYA’DA BİRİNCİ SIRADA”

Kuru İncirin de kuru üzüm gibi Türkiye’nin, Dünya’da marka olmuş önemli ürünlerinden birisi olduğunun altını çizen Pakdemirli, “Ülkemiz 521 bin dekar alanda, ortalama 305 bin ton incir üretimi ile Dünya’da 1’inci sırada yer almaktadır” dedi.

Türkiye, Dünya’da üzümde olduğu gibi kuru incir ihracatında da birinci sıradadır diyen Pakdemirli, “2019 yılında kuru ve yaş olarak, yaklaşık 268 milyon dolarlık incir ihracatı yapıldı. Tarımsal ihracatın yaklaşık %1,6’sı da, incirden gelmektedir” diye ekledi.

Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre, 2020 yılının ilk yarısında, 134 ülkeye gerçekleştirilen 605 milyon dolarlık kuru meyve ihracatının, 92 milyon dolarının incir ihracatından elde edildiğini belirten Bakan Pakdemirli sözlerini şöyle sürdürdü:

“İstatistikler; Dünya’nın en kaliteli incirlerinin üzüm gibi, bu topraklarda yetiştiğinin göstergesidir. Ayrıca; Japonya’ya incir ihracatı kapsamında, Mart 2020 itibari ile çalışmaları başlattık. Bu kapsamda; Japon tarafı detaylı bir raporlama ve bilgi talebinde bulundu.

Japonya’ya incir ihracatı için çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Amacımız, Ülkemizde yetişen; inciri, üzümü, fındığı ve birbirinden kıymetli lezzetli diğer ürünlerimizi, Dünya’da tatmayan ülke kalmasın. Tabi bu yıl, iklimsel faktörlere bağlı olarak bazı bölgelerimizde incir rekoltesi kısmen etkilendi. Elde edilen veriler neticesinde, 2020 yılı Ege Bölgesi Kuru İncir Rekoltesi’nin 85 bin 585 ton olacağı öngörülmektedir.”

46 ÜZÜM ÇEŞİDİMİZ TESCİLLENDİ

Bakanlık olarak, üzüm ve incir alanındaki Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğine de değinen Pakdemirli, bu kapsamda; araştırma enstitülerimiz tarafından yapılan ıslah çalışmaları sonucunda 46 adet üzüm çeşidi geliştirilerek tescil edildi dedi.

Bakan Pakdemirli, “Yine Araştırma Enstitülerimiz tarafından incir alanında da; Islah ve Yetiştirme Tekniği Çalışmaları, Çeşit Geliştirme Çalışmaları, İncir Genetik Kaynaklarının Arazi Gen Bankasında korunması, Melezleme ve Mutasyon Islahı, Melezleme Islahı ile Partenokarp İncir Çeşidi Geliştirilmesi, İncirde Anaç ıslahı, Ülkesel Seleksiyon Projesi çalışmaları da yürütülmektedir” diye ekledi.

“GEÇEN SENE AÇIKLADIĞIMIZ FİYATLAR BÜTÜN KESİMLER TARAFINDAN MEMNUNİYETLE KARŞILANDI”

Hükümet olarak her zaman çiftçinin üreticinin yanında olduklarını vurgulayan Bakan Pakdemirli, ” Üreticimizi mağdur etmeyecek, geliri artıracak tüm tedbirleri alıyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükmet Sistemiyle birlikte üreticinin yüzünü güldürecek çalışmalar yapacağımızın sözünü vermiştik. Ayrıca alım fiyatlarına ilişkin uyguladığımız politika; üretimin devamlığına ve piyasaların doğru şekillenmesine de büyük katkı sağladı.

Geçen yıl kuru üzüm fiyatlarının 10 Liranın altına düşmesi halinde müdahale edeceğimizi belirtmiştik. Nitekim fiyatların düşmesiyle birlikte, TMO kuru üzüm alım fiyatını, 9 numara için kilogramını 10 Lira olarak açıkladık ve alımlara başladık. Açıkladığımız fiyatlar; üreticilerimiz ve bütün kesimler tarafından memnuniyetle karşılandı. Bu alım fiyatı; üretimin devamlığını sağladığı gibi piyasa fiyatlarını aşağı düşürmemiş, ayrıca bir önceki yıla göre ihracat fiyatlarında yükseliş sağlamıştır. Yapılan bu müdahale ile kuru üzüm ihracatında ülkemize, yaklaşık 20 milyon Dolar ilave gelir sağlanmıştır. Böylece, hem ülkemiz hem üreticimiz kazanmıştır” dedi.

“BU YIL KURU ÜZÜM FİYATINI 12,5 LİRANIN ALTINA DÜŞÜRMEYECEĞİZ”

Çiftçilerimizin bu seneki beklentilerini de bildiklerini dile getiren Bakan Pakdemirli, “Bildiğiniz gibi 27 Ağustos’ta kuru üzüm fiyatlarını 12,5 Lira olarak açıkladık. Şu an TMO’ya kuru üzüm teslim etmek için sadece bir hafta içinde alınmış, 15 bin ton randevu bulunmaktadır. TMO’nun en az 50 bin ton kuru üzüm almasını istediğimi belirtmiştim, ancak şu anki göstergeler 50 bin ton hedefini geçtiğimizi işaret ediyor. Tekrar ediyorum ve altını çizerek söylüyorum, bu yıl kuru üzüm fiyatını 12,5 Liranın altına düşürmeyeceğiz!”

“ÜRETİCİMİZİN MAĞDUR EDİLMESİNE ASLA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”

Kuru üzüm kadar kuru incir de benzer çalışmaların yapıldığını belirten Bakan Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2020 yılında kuru incir rekoltesinin, 85 bin 585 ton olacağını bekliyoruz. Tabi piyasaları çok yakından takip ediyoruz. Fiyatların üreticide memnuniyetsizliğe yol açması halinde; Toprak Mahsulleri Ofisi’miz devreye girecek! Ve her zaman söylediğim gibi, üreticimizin mağdur edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Nasıl ki; buğdayda, arpada, mısırda, çayda, kuru üzümde ve incirde çiftçimizi, destekliyor ve koruyorsak; diğer ürünlerde de destekleme politikalarımızla üreticimizi ezdirmeyeceğiz, yine aynı şekilde koruyup kollayacağız” dedi.

Bakan Pakdemirli sözlerini Dijital Tarım adımlarını hatırlatarak tamamladı:

“Bizim amacımız;  ülkemizi, modern tarım ve hayvancılık yönüyle ön plana çıkartmak!  Bu kapsamda; Egeli çiftçilerimiz mahsulüne, incirine, üzümüne daha rahat pazar bulabilsin diye, “Dijital Tarım Pazarı (DİTAP)’ı” devre aldık. Üreticimiz; incir üretiminde modern teknikleri öğrensin diye “Tarım-Orman Akademisi”ni hayata geçirdik. Çiftçimiz; tarlasından, bağından, bahçesinden ayrılmadan il-ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğündeki işlerini evinden yapabilsin diye “e-tarım portalı”nı hizmete aldık. Bu sayede çiftçilerimiz ve vatandaşlarımız, 138 farklı işlemi anında istedikleri yerlerden yapabilecekler.

COVİD-19 sürecinde, çiftçimizin üretim için ihtiyaç duyduğu her türlü desteği verdik ve tedbirimizi alarak üretimden koparmadık. Çiftçimizin işlerini kolaylaştıracak, gelirini arttıracak birçok proje üzerinde de arkadaşlarımızla çalışmaya devam ediyoruz. Bundan sonraki süreçte de, aynı kararlılıkla ve sağlam adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz.”


Kaynak: T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikGenel Kurul Kararının İptali Davasının Kötü Niyetle Açılması ve Teminat Yükümlülüğü
Sonraki İçerik7252 sayılı SGK teşvikinden faydalanma şartları nelerdir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz