Ana Sayfa Vergi Türk vatandaşının yurt dışındaki varlığını yabancı uyruklu birine bırakması Veraset vergisine tabi...

    Türk vatandaşının yurt dışındaki varlığını yabancı uyruklu birine bırakması Veraset vergisine tabi midir?

    Türk vatandaşlarının yurt dışındaki malları Veraset vergisine tabi midir? Türkiye'de yaşayan yabancı uyruklu kişilerin Türkiye'deki mal varlığı Veraset vergisine tabi midir?

    587
    0

    – Mirasçıların miras paylarını gösteren ve veraset ve intikal vergisi
    beyannamesine eklenmesi gereken mirasçılık belgesi (veraset ilamı), 01.10.2011 tarihinden itibaren mirasçılarca sulh hukuk mahkemesinin yanı sıra noterlerden de alınır.

    • Ölenden intikal eden mal varlığı için tarha yetkili vergi dairesine
    elden/posta yoluyla ya da İnteraktif Vergi Dairesinden elektronik
    ortamda veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilir.

    • Mirasçıların mükellefiyetiyle ilgili ve özellik arz eden diğer işlemleri yerine getirilir.


    VERASET YOLUYLA VEYA İVAZSIZ SURETLE İNTİKALİN VERGİLENDİRİLMESİ

    VERASET VE İNTİKAL VERGİSİNİN KONUSU

    Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye’de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle ivazsız (karşılıksız) bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikali veraset ve intikal vergisinin konusuna girer.

    Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahısların yabancı memleketlerde aynı yollardan mal edinmeleri de veraset ve intikal vergisine tabidir. Ancak, Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki kişilerin Türkiye sınırları dışında bulunan mallarının, veraset yoluyla veya ivazsız bir şekilde Türkiye’de ikametgahı olmayan yabancı şahıslara intikali bu verginin konusuna girmez, Türkiye’de ikamet eden yabancı bir şahsa intikali ise veraset ve intikal vergisinin konusuna girer.

    Öte yandan, Türkiye sınırları içinde bulunan malların ivazsız (karşılıksız) intikali, uyruğuna bakılmaksızın vergileme kapsamına alınmıştır. Örneğin, yabancı bir şahıstan yine yabancı bir şahsa Türkiye’de bulunan malın ivazsız intikali (karşılıksız) veraset ve intikal vergisine tabidir.

     


    Kaynak: GİB – MİRASÇILARIN VERGİSEL YÜKÜMLÜLÜKLERİ REHBERİ – 2020 Temmuz
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİzaha davet tebliğinde değişiklikler yapıldı. VUK Genel Tebliği (Sıra No: 519) Resmi Gazete’de Yayımlandı.
    Sonraki İçerikKanuni mirasçılık nedir? Mansup mirasçılık nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz