Ana Sayfa Duyurular Türk Konseyi üyelerinin dünya ile ticaretinde geçen sene 580 milyar dolarlık hacme...

Türk Konseyi üyelerinin dünya ile ticaretinde geçen sene 580 milyar dolarlık hacme ulaşıldı, ancak 2020 yılı için %20’lik bir kayıp bekleniyor

523
0

Orta Asya ve ötesine olan taşımalarımız için ‘orta koridor’u daha aktif kullanmalıyız

Türk Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu sanal ortamda yapılan Türk TSO Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada tarihi ipek yolunun tam ortasında yer aldıklarını belirterek, Orta Asya ve ötesine olan taşımalar için ‘orta koridor’u daha aktif kullanma çağrısında bulundu. ​

Hisarcıklıoğlu, “Bu koridor her şekilde bize maliyet avantajı sağlayacak. Hazar Denizi’ni, bizi ayıran değil bizi birleştiren deniz haline getirmeliyiz. Bu kapsamda, Azerbaycan -Kazakistan ve Türkmenistan arasında düzenli ve rekabetçi fiyatlarla işleyen taşıma hatlarını yaygınlaştırmalıyız” diye konuştu.

Türk TSO’nun 2. Genel Kurulu; Türk TSO Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun öncülüğünde Türk Keneşi Genel Sekreteri Büyükelçi Bahgdad Amreyev ile Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Macaristan ve Özbekistan iş dünyası örgütlerinin Başkanlarının katılımı ile sanal ortamda gerçekleştirildi.

Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, Azerbaycan’ın zaferini kutlarken, özellikle lojistikte Azerbaycan üzerinden doğrudan Orta Asya’ya ulaşabilmek için yeni bir umut fırsatı doğduğuna işaret etti. “Laçin koridoru bizim için çok iyi bir fırsat. Bu konuda TOBB olarak bir her türlü işbirliğine açığız” diyen Hisarcıklıoğlu Türk Ticaret ve Sanayi Odası’nın kurumsallaşması sürecinde de önemli mesafe aldıklarını anlattı.

-580 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşıldı

Türk Konseyi üyelerinin dünya ile ticaretinde geçen sene 580 milyar dolarlık hacme ulaşıldığını bildiren Hisarcıklıoğlu, “Salgın dolayısıyla, 2020 yılı için % 20’lik bir kayıp bekliyoruz. 2021 yılında ise yeniden artış olmasını umuyoruz. Türk Konseyi üyeleri olarak, kendi içimizdeki ticaret hacmi de bizi tatmin etmiyor. Üretim, pazarlama ve lojistik alanda atacağımız adımlarla, kendi içimizdeki ticareti de önemli ölçüde artırma imkânımız var.  Esasen, ülkelerimiz arasında ticarette de, yatırımlarda da daha fazlayı hedeflemeliyiz. Bunun için de, yatırım ortamını daha yatırımcı dostu haline getirmeliyiz” dedi

Türkiye’nin, Türk dünyası ile ilişkilerini genişletme ve derinleştirme yönünde sürekli adımlar atığından söz eden Hisarcıklıoğlu, Türk girişimcilerinin, Türk Konseyi üyesi ülkelerde 17 milyar Dolar’a yakın yatırımları bulunduğunu ifade etti. Aynı şekilde, Türk Konseyi üyesi ülkelerin Türkiye’deki yatırımlarının da yaklaşık 20 milyar Dolar civarında olduğundan bahseden Hisarcıklıoğlu, “Bu yatırımlarla on binlerce kişiye de istihdam sağlanıyor. Ayrıca hizmet sektöründe ciddi girişimlerimiz var” diye konuştu.


Kaynak: TOBB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikYabancı ÖTV ve KDV ödeyerek aldığı aracı ülkesine götürmesi halinde ÖTV ve KDV’yi iade alabilir mi?
Sonraki İçerikVergi taksitlendirmesi Tebliğ TASLAĞI hazırlandı (7256 sayılı Kanun)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz