Ana Sayfa Duyurular Turizmde Sağlıklı Turizm Belgelendirme Programı başladı

Turizmde Sağlıklı Turizm Belgelendirme Programı başladı

483
0

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,5’luk bir büyüme performansını yakaladığını belirterek, “Salgının dış pazarlarımızdaki gelişimine bağlı olmakla birlikte; Türkiye yılın son iki çeyreğinde piyasalara çok sağlam bir dönüş yapabilir.” dedi.

ÜRETİMDE TOPARLANMA

Bakan Varank, video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen Adana İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda konuştu. Küresel salgın yeni tip koronavirüsün (Covid-19) sadece insan sağlığını değil; ekonomileri ve toplumsal düzeni de derinden etkilediğini belirten Varank, “Normalleşmeye giden süreçte, üretim cephesinde sürdürülebilir bir toparlanmaya ihtiyacımız var. Bu senenin ilk çeyreklik büyüme rakamı açıklandı. Yüzde 4 buçuk olarak gerçekleşen bu büyüme performansı aslında bizi hiç şaşırtmadı. Çünkü 2019’un son çeyreğinden itibaren büyümenin öncü göstergeleri güçlü bir trende oturmuştu. Bu canlanma Mart ortasına kadar devam etti.” diye konuştu.

GÜVEN YÜKSELİYOR

Varank, ekonomik güven endeksinin mayıs ayında dipten dönüş sinyali verdiğini anlatarak, “Tüketicilerin, reel kesimin ve sektörlerin ekonomiye duyduğu güven yeniden yükseliyor. Bu toparlanma eğilimini kalıcı ve istikrarlı bir hale getirmek istiyoruz. Salgının dış pazarlarımızdaki gelişimine bağlı olmakla birlikte; Türkiye yılın son iki çeyreğinde piyasalara çok sağlam bir dönüş yapabilir.” dedi.

REEL SEKTÖRÜN YANINDAYIZ

Şu an pek çok ülkenin taleplerini ertelediğine dikkati çeken Varank, “Salgın sonrası dönemde, bu ertelenmiş talep yeniden harekete geçecek. Sanayimiz bu talebi karşılamaya şimdiden hazır olmalı. Bakanlık olarak üretimde sürekliliği ve rekabet gücümüzü artıracak politikalarla reel sektörün yanında olmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

YATIRIM TEŞVİK BELGELERİ

Varank, bu senenin ilk dört ayında Adana’ya verilen yatırım teşvik belgelerinin, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 263 arttığını belirterek, sadece bu teşvikler sayesinde; 787 milyon liralık yatırımın hayata geçeceğini ve bin 500 vatandaşa yeni iş imkânlarının doğacağını ifade etti.

CEYHAN’A 90 MİLYON LİRA

Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi’ne değinen Varank, “Ceyhan’a bugüne kadar 90 milyon lira harcadık. Yerli ve yabancı yatırımcıların belirlenmesine yönelik çalışmaları, Yönetici Şirketle koordineli sürdürüyoruz. Proje, pandemi ortamına rağmen, planlandığı şekilde ilerliyor. Polipropilen üretimine yönelik Türkiye, Cezayir, Güney Kore, Hollanda işbirliğinde 1,2 Milyar Dolarlık yatırımın temelleri inşallah yılın son çeyreğinde atılacak.” dedi.

KİMYA VADİSİ

Petro-kimya ve kimya sektöründe Adana’yı güçlendirecek bir diğer projenin de, Teknokent’e kurulacak Kimya Vadisi olacağına dikkati çeken Varank, “Bu merkezde; katma değeri yüksek kimyasal maddeler belirlenecek, bu maddelerin üretim teknolojisi geliştirilecek ve fizibilitesi yapılan kimyasallar girişimcilerin ve sanayicilerin bilgisine sunulacak. Mevcut durumda laboratuvar cihazlarının büyük kısmını tedarik ettik. Ekipmanların tümü tamamlandığında merkezi açacağız. Gerek Ceyhan gerekse Kimya Vadisiyle birlikte Adana; kimya sektöründe yerlileşmenin ana merkezlerinden biri olacak.” diye konuştu.

ÖNLEM KILAVUZU

Varank, Türk Standardları Enstitüsü ile birlikte, normalleşme sürecinde, sanayi tesislerinde alınması gereken önlemlere yönelik bir kılavuzun hazırlandığını kaydederek, “Tedbirleri yerine getiren firmalara, COVID-19 Güvenli Üretim Kalite Belgesi de vereceğiz. Kılavuzu açıklayalı bir hafta olmasına ve araya bayram tatili de girmesine rağmen, şimdiden 45 sanayi kuruluşu bu belgeyi almak için bize başvurdu.” dedi.

TURİZME BELGELENDİRME

Üretim cephesinde olduğu gibi, turizmde de Sağlıklı Turizm Belgelendirme Programının başladığına dikkati çeken Varank, “Bu belge verilirken; konaklama ve yeme-içme tesisleri farklı kriterler doğrultusunda uluslararası standartlara göre değerlendiriliyor. TSE, Sağlıklı Turizm Belgelendirme Programı kapsamında ilk belgeyi bugün Antalya’da beş yıldızlı bir otelimize verdi. Böylece ilgili tesis, güvenilir olduğunu da kanıtlamış oldu. Sektörde belgeli tesis sayısı arttıkça, turistler açısından tercih edilme oranı da artacak.” açıklamasında bulundu.

KİMLER KATILDI?

Toplantıya, Adana Valisi Mahmut Demirtaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, Adana milletvekilleri, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütçü ile STK temsilcileri de katıldı.


Kaynak: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Duyurusu 29.05.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikKısa çalışma ödeneği alamayan personellerimizin SGK eksik gün bildirim kodu ne olmalıdır?
Sonraki İçerik15 İlde 29.05.2020 ile 31.05.2020 Arasında Sokağa Çıkma Yasağı Uygulanacak

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz