Ana Sayfa TTK TTK’ya Göre Esnaf Kime Denir?

    TTK’ya Göre Esnaf Kime Denir?

    5803
    0

    1- TTK’YA GÖRE ESNAF KİME DENİR?
    İster gezici olsun ister bir dükkânda veya bir sokağın belirli yerlerinde sabit bulunsun, ekonomik faaliyeti sermayesinden fazla bedenî çalışmasına dayanan ve geliri 11’inci maddenin ikinci fıkrası uyarınca çıkarılacak kararnamede gösterilen sınırı aşmayan ve sanat veya ticaretle uğraşan kişi esnaftır. Ancak, tacirlere özgü 20 ve 53’üncü maddeler ile Türk Medenî Kanununun 950’nci maddesinin ikinci fıkrası hükmü bunlara da uygulanır.

    2- TTK’YA GÖRE TÜZEL KİŞİLER TACİR SAYILIR MI?
    Ticaret şirketleriyle, amacına varmak için
    2.1- Ticari bir işletme işleten vakıflar, dernekler,
    2.2- Kendi kuruluş kanunları gereğince özel hukuk hükümlerine göre yönetilmek veya ticari şekilde işletilmek üzere
    2.2.1- Devlet İl özel idaresi ,
    2.2.2- Belediye,
    2.2.3- Köy,
    2.2.4- Diğer kamu tüzel kişileri tarafından kurulan
    kurum ve kuruluşlar da tacir sayılırlar.

    ***Devlet, il özel idaresi, belediye ve köy ile diğer kamu tüzel kişileri ile kamu yararına çalışan dernekler ve gelirinin yarısından fazlasını kamu görevi niteliğindeki işlere harcayan vakıflar, bir ticari işletmeyi, ister doğrudan doğruya ister kamu hukuku hükümlerine göre yönetilen ve işletilen bir tüzel kişi eliyle işletsinler, kendileri tacir sayılmazlar.

    Kaynak: Türk Ticaret Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikCapital ilk 500 açıklandı
    Sonraki İçerikDefter beyan sistemi üzerinden KDV-1/KDV-2/Muhtasar/Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Nasıl Gönderilecektir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz