Ana Sayfa Vergi Transit ticarette GÇB olur mu?

Transit ticarette GÇB olur mu?

2534
0

Firmamız transit ticaret yapıyor. Ürün Rusya’dan geliyor. Ürün Beyannamesi Türkiye’deki alıcı adına açılmış, alıcı gümrükte ürünü aldı, Firmamızda Kayseri’de faturasını düzenledi, teslim gümrükte olduğu için KDV hesaplanmadı. Bizim firmamız adına bir gümrük beyannamesi yok, sadece ürün alış faturası ve bizim alıcıya düzenlediğimiz fatura var. Bu faturaları beyanname olmadan kayıtlara alabilir miyim, hangi kuru kullanacağım muhasebe kayıtları için.

 Transit ticarette GÇB olmaz. Alış ve satış faturaları kayda alınır. B formlarına dâhil edilir. Malın bedelinin ödendiği gün ve satıldığı günkü MB döviz alış kuru uygulanır.

 

…Amerikan şirketi olan Amazon.com üzerinden alış ve satış yapmak isteyen biri mükellefiyet açtırmak istiyor. Amazon. Türkiye üzerinden değil. Direk yurtdışı ülkelerden alıp (özellikle İspanya, Meksika gibi) ,yine yurtdışı ülkelere satış olacak. Satın alınan mala ilişkin ödemeler kredi kartı ile yapılıp satışın bedeli ABD deki bir banka hesabına yatacak. Kısaca Mal Türkiye ye hiç girmiyor ayni şekilde satış bedeli de. Kendisine nasıl bir mükellefiyet açtırmalıyız ve açılmasına gerek varsa satışlar KDV ye tabi midir?

Mükellefiyetin açılışı diğer sektörlerden farklı değildir. Bahsettiğiniz ticaret TRANSİT ticaret kapsamındadır. Teslimler KDV tabi olmayıp KDV beyannamesinde yer almaz.

 

Güncel mevzuat ve uygulamada faaliyeti tamamıyla transit ticaret olan ticaret şirketleri veya şahıslar uygulama yaparken aşağıdaki işlemler doğru mudur?

 1- KDV konusuna girmiyor dolayısıyla beyanda bildirilmeyecek.

2 – Ba -Bs formlarını hadleri aşması halinde alımda 111.. satışta 222 olarak bildirilecek

3 – Genel masraflar(kira, muhasebe, gümrük, noter, tercüme ) giderlerle ilgili KDV’ler indirim konusu yapılamaz, (Yapılır diyen var?)

4 – Yurtiçi bu masraflardan kaynaklı oluşan devir KDV’ler yüklenmek yoluyla iade alınabilir

5 – Alış ve satış faturalarının bedelleri ödendiğinde oluşabilecek kur fakları fatura kesilmeksizin 646,656 hesaplarda takip edilecek,

6 – Transit ticarete ilişkin yurt dışında ödenen ve farklı dillerde düzenlenmiş belgelerin yine merkez bankası alış kuru ile gider yazılabilir,

7- İlgili ticaretten oluşan karın Türkiye de yerleşik olmayan yabancı ortakları dağıtımında stopaj söz konusu olup olmayacağı ile ilgili bilgi alabilir miyim?

1-Transit ticaret teslimi KDV beyannamesinde yer almaz.

2-Ba-Bs formlarında belirtilen kodlar ile bildirim yapılacaktır.

3-Yapılan giderler veya diğer unsurlar için ödenen KDV indirim konusu yapılır.

4-İade hakkı doğuran işlemler için elbette KDV iadesi talep edilir.

5-Fatura düzenlenmez, dönem sonlarında kur değerlemesi yapılır.

6-Belge olması koşulu ile gider yazılır.

7-Türkiye de yerleşik olmayan (Dar mükellef Gerçek kişi) yapılan kar dağıtımında % 15 oranında GV stopajı yapılır.

 

Transit ticarette yurt içinde yapılan giderlere ilişkin ödenen KDV’ler indirim konusu yapılabilir mi?

İndirim konusu yapılabilir.

 

Transit ticaret faturasını keserken KDV’nin 0 olması nedeniyle vergi muafiyeti alanına hangi kanun numarasını açıklama olarak yazmalıyız?

Transit ticaret KDV kapsamında değildir. KDV Beyannamesinde yer almaz.

Muhasebe kayıtların da yer alır. Faturaya özel bir şerh yazılmaz.

 

GTB Tarafından yayınlanan 2017/19 Sayılı 26.10.2017 tarihli Genelgeye göre serbest dolaşımda olmayan işlemlere ilişkin (transit ticaret) 3171 rejim kodlu Gümrük Beyannamesi düzenleneceği belirtilmiştir. Bu durumda transit ticaret kapsamındaki bu işlem de matbu (kağıt/e-arşiv) fatura kapsamında mı düzenlenmelidir?

Evet, yurt dışından Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen ancak serbest dolaşıma sokulmadan antrepo rejimi altında depolanan eşyanın yurt dışına gönderilmesi maksadıyla kullanılan 3171 rejim kodlu “yeniden ihracat” (bu isimlendirme farklı bir çağrışım yapsa da Türkiye’ye kati ithal edildikten sonra ihraç edilen eşya ile karıştırılmamalı) için e-fatura zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu nedenle bu kapsamda gerçekleştirilen ihracat işlemleri için matbu (Kâğıt/e-arşiv) fatura düzenlenmeye devam edilecektir.

 

Türkiye sınırlarına girişi olmayan Transit Ticaret kapsamındaki satışlar ihracat e-faturası olarak düzenlenmeli midir?

Hayır. Sadece Gümrük Çıkış Beyannamesi ile yurtdışına çıkan malın faturası ihracat e- faturası şeklinde düzenlenmeli GÇB ekinde çıkmayan fatura eskisi gibi kağıt veya gönderici e-arşiv mükellefi ise e-arşiv fatura olarak düzenlenmelidir

 

İhracat ve tax free faturası düzenleyen e-fatura mükellefleri portal yöntemini kullanabilir mi?

Portal yöntemini kullanan ve ihracat veya yolcu beraberi eşya faturası düzenleyen mükellefler uyumlu bir yazılım programı kullanarak yükleme modülü ile ihracat faturası veya yolcu beraberi eşya faturası düzenleyebileceği gibi manuel olarak da GİB portalı üzerinden bu faturaların düzenlenmesi mümkün hale getirilmiştir. Ayrıca GİB Portalı üzerinde test ortamında ihracat veya yolcu beraberi eşya faturası düzenlenebilir durumdadır. Bununla birlikte GİB portalı yeterli düzeyde mobilite sağlamadığından ihracat ve yolcu beraberi eşya faturası kapsamında düzenlenecek e-Faturalarda bu yöntem tavsiye edilmemektedir.

 

Serbest Bölgelerdeki şirketlere düzenlenen e-faturalar, alıcı da efaturaya kayıtlı bir kullanıcı ise ihracat e-faturası olarak mı düzenlenmelidir?

Serbest bölgedeki alıcıya düzenlenen fatura GÇB ekinde düzenlenen bir fatura ise ihracat e-faturası olarak düzenlenmeli, serbest bölge işlem formu vb. başka bir belge ekine alındığı durumlarda alıcı da e-fatura mükellefi ise eskisi gibi e-fatura olarak düzenlenecektir. Alıcı e-faturaya kayıtlı değilse ve gönderici e-arşiv mükellefi ise e-arşiv fatura düzenleyecek, değilse kağıt fatura düzenlenecektir.

 


Kaynak: İSMMMO – GİB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikÇevre Kanunu’nda sayılan Cezalar
Sonraki İçerikKargo dağıtım işinde kullandığımız binek oto giderlerinin tamamını gider yazabilir miyiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz