Ana Sayfa Muhasebe Transit ticarette düzenlenen faturada KDV hesaplanır mı?

    Transit ticarette düzenlenen faturada KDV hesaplanır mı?

    705
    0

    Güney Kore’deki bir ürün Türkiye’ye girmeden İran’daki bir müşterimize gidecektir. Ürün Türkiye gümrüklerine girmemiştir. Kore firması faturayı bize kesecek. Biz de İran’daki müşterimize keseceğiz. Düzenleyeceğimiz faturada KDV hesaplanacak mı?

    Yapılan Ticaret TRANSİT ticarettir KDV hesaplanmaz. Bu satış KDV beyannamesinde yer almaz. Sadece Muhasebe kayıtlarında yer alır.

    Firmamız transit ticaret yapıyor. Ürün Rusya’dan geliyor. Ürün Beyannamesi Türkiye’deki alıcı adına açılmış, alıcı gümrükte ürünü aldı, Firmamızda Kayseri’de faturasını düzenledi, teslim gümrükte olduğu için KDV hesaplanmadı. Bizim firmamız adına bir gümrük beyannamesi yok, sadece ürün alış faturası ve bizim alıcıya düzenlediğimiz fatura var. Bu faturaları beyanname olmadan kayıtlara alabilir miyim, hangi kuru kullanacağım muhasebe kayıtları için.

     Transit ticarette GÇB olmaz. Alış ve satış faturaları kayda alınır. B formlarına dâhil edilir. Malın bedelinin ödendiği gün ve satıldığı günkü MB döviz alış kuru uygulanır.

    …Amerikan şirketi olan Amazon.com üzerinden alış ve satış yapmak isteyen biri mükellefiyet açtırmak istiyor. Amazon. Türkiye üzerinden değil. Direk yurtdışı ülkelerden alıp (özellikle İspanya, Meksika gibi) ,yine yurtdışı ülkelere satış olacak. Satın alınan mala ilişkin ödemeler kredi kartı ile yapılıp satışın bedeli ABD deki bir banka hesabına yatacak. Kısaca Mal Türkiye ye hiç girmiyor ayni şekilde satış bedeli de. Kendisine nasıl bir mükellefiyet açtırmalıyız ve açılmasına gerek varsa satışlar KDV ye tabi midir?

    Mükellefiyetin açılışı diğer sektörlerden farklı değildir. Bahsettiğiniz ticaret TRANSİT ticaret kapsamındadır. Teslimler KDV tabi olmayıp KDV beyannamesinde yer almaz.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAğustos ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre %5,74 oranında azalırken ithalat %20,64 arttı
    Sonraki İçerikAltın hesabı için geçici vergi döneminde değerleme yapılır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz