Ana Sayfa Haberler Trafik kazalarının sayısı bazı ülkelerde giderek azalmakta

Trafik kazalarının sayısı bazı ülkelerde giderek azalmakta

518
0

Dünyadan trafik kazaları verileri

Tüm dünyada her yaştan insanın ölümüne veya yaralanmasına neden olan trafik kazalarının sayısı bazı ülkelerde giderek azalmakta.

Avrupa Birliği, dünyadaki en güvenli yollardan bazılarına sahip. Ancak, yine de her yıl 25.000’den fazla kişi AB yollarında hayatını kaybediyor ve birçoğu ağır şekilde yaralanıyor.

2018’de 28 AB Üye Devleti tarafından yaklaşık 25.100 ölümlü trafik kazası rapor edildi. 2010 yılına göre 2018’de %21’lik bir düşüş oldu.

Avrupa Birliği’nde ölümlü trafik kazası sayısı son 20 yıl içerisinde yarıya düştü. AB içerisinde en yüksek orana sahip ülkeler ise Doğu Avrupa ülkeleri oldu.

Avrupa Ulaşım Güvenliği Konseyi (ETSC) rakamlarına göre, 2018 yılı içerisinde tüm AB genelinde 25 binin üzerinde insan AB yollarında hayatını kaybetti. 2001 yılında ise bu sayı 55 binin üzerindeydi.

2001 yılında en kötü durumda olan Baltık ülkeleri 17 yıl içinde ölümleri azaltma konusunda AB genelinde en büyük iyileşme oranını kaydetti.

Ölüm oranlarının en yüksek olduğu ülkeler milyon kişi başına 87 ölümlü kaza ile Bulgaristan ve 96 ölümlü kaza ile Romanya’ydı.

Bulgaristan ve Romanya da ölümlü kazalarda ciddi düşüş sağlamış durumda. 20 yıl öncesine göre Romanya’da yüzde 23,8, Bulgaristan’da ise yüzde 39,6 daha az kaza oluyor.

2010 yılından bu yana AB üyesi hiçbir ülkede bir milyon kişi başına 100 ölümlü kaza sınırı aşılmadı ve düşüş trendi her yıl devam etti. 2001 yılında 21 ülke 100 kişi sınırının üzerindeydi.

İngiltere, milyon kişi başına 28 ölümlü kaza ile bu alanda AB’nin en güvenli ülkesi haline gelerek İsveç’i dördüncü sıraya düşürdü. İsveç ortalama 32 ile uzun zamandır birinci sırada yer alıyordu. İkinci ve üçüncü sırayı ise milyon başına 30 ölümlü kaza ile İrlanda ve Danimarka takip ediyor. Tüm AB içerisinde ölümlü kaza oranı artan tek üye ülke ise yüzde +12,5 ile küçük ada ülkesi Malta oldu. Buna rağmen Malta da en güvenli ülkelerin başında 5. sırada yer almaya devam ediyor.

ABD’de ise 2018 yılında, tahminen 40.000 insan hayatını trafik kazasında kaybetti ve yaklaşık 4,5 milyon insan ağır şekilde yaralandı. Her gün, 90’dan fazla Amerikalı araba kazasında öldü. Ortalama olarak, 2 milyon sürücü her yıl kalıcı şekilde yaralandı ve 16-20 yaş arası sürücülerin karıştığı trafik kazalarında yaklaşık 8 bin kişi hayatını kaybetti.

Türkiye’de ise TÜİK verilerine göre 2018 yılında ise 82 milyon nüfuslu ülkede bir milyon kişi başına 81 ölümlü kaza meydana geldi. Buna göre artış oranı yüzde 30,64 olarak hesaplandı. Sadece 2018 yılında toplam 1 milyon 229 bin 364 trafik kazası içinde toplamda 6 bin 675 kişi hayatını kaybederken 307 bin 71 kişi yaralandı. Ölenlerin yüzde 42,9’unu sürücüler, yüzde 34,9’unu yolcu, yüzde 22,2’sini ise yayalar oluşturdu.


Kaynak: 1- Avrupa Komisyonu / link: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/MEMO_19_1990
2- Euronews / link: https://tr.euronews.com/2019/08/21/abde-olumlu-trafik-kazalari-son-20-yilda-yariya-duserken-turkiye-de-yuzde-30-artti
3- Ulusal Güvenlik Konseyi / link: https://www.nsc.org/road-safety/safety-topics/fatality-estimates
4- Carsurance / link : https://carsurance.net/blog/car-accident-statistics/
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikHurda rayların tesliminde KDV oranı ne olacaktır?
Sonraki İçerikKurtarıcı olarak adlandırılan aracımızı yenilediğimizde ÖTV istinasından faydalanabilir miyiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz