Ana Sayfa Duyurular Toptan ve perakende ticaret sektöründe, KOBİ’lerde girişim sayıları artarken, büyük ölçekli girişimlerde...

Toptan ve perakende ticaret sektöründe, KOBİ’lerde girişim sayıları artarken, büyük ölçekli girişimlerde azalma oldu

485
0

Temel Değişkenlere göre KOBİ İstatistikleri

1. Girişim Sayısı

2009-2019 yıllarını kapsayan dönemde girişim sayıları büyüklük gruplarına ve sektörlere göre incelendiğinde; dönem boyunca girişim sayılarında bir artış görülürken, KOBİ büyüklük gruplarını belirleyen yönetmeliğin değişmesiyle birlikte 2018 yılında bir kırılma meydana gelmiştir.

KOBİ’lerde girişim sayısı 2009 yılında 2 milyon 625 bin iken, 2019 yılında 3 milyon 221 bin’e yükselmiştir. Ölçek dağılımına baktığımızda ise, en fazla girişim mikro ölçekli girişimlerdedir. 2009 yılında 2 milyon 468 bin olan girişim sayısı, 2019 yılında 2 milyon 979 bin’e yükselmiştir. Küçük ölçekli girişimlerde 2009 yılında 132 bin olan girişim sayısı, 2019 yılında 208 bin olmuştur. Orta ölçekli girişimlerde ise 2009 yılında 26 bin olan girişim sayısı, 2019 yılında 34 bin’e yükselmiştir.

KOBİ’lerde ve büyük ölçekli girişimlerde önemli sektörlere göre girişim sayısının 2009 yılından 2019 yılına değişimi incelediğinde; imalat sektöründe KOBİ girişim sayısında dönem boyunca bir artış görülürken, büyük ölçekli girişimlerde 2017 yılına kadar artış olmuş, 2018 yılında önemli bir düşüş yaşanmıştır. İnşaat sektöründe; KOBİ’lerde 2018 yılına kadar artış olmuş, 2019 yılında azalma olmuştur. Büyük ölçekli girişimlerde ise, 2017 yılına kadar artış olmuş, 2018 yılında itibaren girişim sayısı azalmıştır.

Toptan ve perakende ticaret sektöründe; KOBİ’lerde girişim sayıları artarken, büyük ölçekli girişimlerde 2018 yılından itibaren azalma olmuştur. Diğer sektörlerde ise; KOBİ’lerde artış olmuşken, büyük ölçekli girişimler 2017 yılında en yüksek girişim sayısına ulaşmış, sonraki yıllarda 2009 seviyesine geri dönmüştür.


Kaynak: TÜİK KOBİ İSTATİSTİKLERİ RAPORU
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikSu sebillerinde kullanılan kağıt bardaklar için gekap beyannamesi vermeli midir?
Sonraki İçerikEmekli memurun yazdığı kitabın satışı kazanç vergisine ve KDV’ye tabi midir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz