Ana Sayfa Muhasebe Ticari plaka alışı ve satışı arasındaki fark için gelir vergisi ödenir mi?

    Ticari plaka alışı ve satışı arasındaki fark için gelir vergisi ödenir mi?

    Ticari plaka alışı ve satışı arasındaki fark için gelir vergisi ödenir mi?

    1316
    0

    Gerçek usulde vergi mükellefi olan ticari taksi mükellefi plakasını satmıştır. Plakanın alım ve satımı arasındaki farktan gelir vergisi ödemesi yapacak mıdır?

    Ticari plaka satışından elde edilen kazanç GVK Mük 80./6. maddesine göre GV den istisna edilmiştir. Ancak, 7104 sayılı Kanunun 21. Maddesi ile yapılan düzenlemede “2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (2) sayılı Tarifenin “I. Değer ve Ağırlık üzerinden alınan nispi harçlar:” başlıklı bölümünün (1) numaralı fıkrasına son paragraftan önce gelmek üzere aşağıdaki paragraf eklenmiştir.

    “Taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların devrine ilişkin işlemlerde, alım satım bedeli üzerinden (Alınacak harcın miktarında, bu fıkrada düzenlenen üst sınır dikkate alınmaz.) (Binde 30). Bu düzenleme ile; Taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların devrinde BİNDE 30 (%3) ORANINDA Harç hesaplanacaktır. Ödenen harç nihai vergidir.

    Elde edilen kazanç için ayrıca GV ödenmez. Gerçek usule tabi mükellefler satış bedeli için düzenleyecekleri Faturada %18 KDV hesaplanacaktır


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTatlı servisi yapan firmalar yıl sonuna kadar %1 KDV’li fatura düzenleyebilir mi?
    Sonraki İçerikİş yerinin kapanması nedeniyle işten çıkış yapabilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz