Ana Sayfa Muhasebe Ticari Kar/Zarar ile KKEG nedeniyle Mali Kar/Zararın farklı olmasının bir sakıncası var...

    Ticari Kar/Zarar ile KKEG nedeniyle Mali Kar/Zararın farklı olmasının bir sakıncası var mıdır?

    1112
    0

    2019 yılında 76.330,91 TL ticari zararı olan inşaat firması mükellefim, ödenemeyen SSK primleri olan 35.791,29 TL’yi eklediğim zaman 40.539,62 TL zarar kalıyor. Mizanda 580 geçmiş yıl zararı olarak 76.507,31 TL gözükürken beyannamede 40.539,02 TL gözüküyor. Mizan ile beyannamemin tutması için hangi yevmiye kaydını yapmalıyım?

    Beyannamede gözüken zarar MALİ zarar Bilançoda gözüken ise TİCARİ zarardır. Beyanname ile mizan hiçbir zaman tutmaz. Ticari zarar ve mali zarar kavramlarını gözden geçiriniz.

    Kurumlar vergisiyle ilgili size ”İlgili yıl Bilanço Zararı:10.000 KKEG:15.000,00 İlgili yılın yıl sonu yansıtma kayıtları nasıl yapacağım. Vergi mevzuatı açısından da yapılan açıklama varsa paylaşır mısınız?” diye soru sordum. Sizde cevaben: ”KKEG (689) hesabı 690 hesap ile kapatacak. Söz konusu tutarı Geçici vergi ve yıllık beyannameye ilave edeceksiniz.” dediniz. Bu işlem beyanname ayağıyla ilgili. Peki, TDHP çerçevesine 690’ları kapattığımda ticari bilanço zararını mali kara nasıl geçireceğim?

    Ticari zarar mali kara devir edilmez. Bilançoda aynı dönem için hem zarar hem kar olmaz. Bilançoda yer alan zarar veya kar BİLANÇO TİCARİ ZARARI VEYA BİLANÇO TİCARİ ZARARI OLUR. Vergi hesaplaması için mali kar kullanılır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBaşka bir alandaki faaliyetimiz için yeni kiralanacak yerin açılışını şube olarak yapabilir miyiz?
    Sonraki İçerik2020 yılı itibariyle geliştirilen 82 yerli tohum çeşidi sektör kullanımına sunuldu

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz