Ana Sayfa Mevzuat Ticaret Sicil Başvurularında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ticaret Sicil Başvurularında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

875
0

İSMMMO – GENEL BİLGİLENDİRME YAZISI

TİCARET SİCİLİNDE KARŞILAŞILAN İADE NEDENLERİ..

* Dilekçeler şirketi temsile yetkililerce ad soy ad yazılarak temsile uygun imza edilmiş olmalı, Dilekçe vekâleten imza edilmesi halinde noter onaylı vekâlet eklenmeli.(Dava vekâletleri ile işlemler yapılmıyor)

* Tüzel kişi yönetim kurulu üyesi seçilmiş gerçek kişi temsilcisi için noter onaylı A.Ş.yönetim /LTD. müdürler kurulu kararı evrak ekinde verilmeli,

* Tüzel kişi YK üyesi /  müdürün gerçek kişi temsilcisine ayrıca gerçek kişi olarak farklı görev ve yetki verilmemeli.

* Bakanlık temsilcisinin bulunmadığı genel kurulunuzda vekâleten katılım bulunması halinde, evrakın ekinde ilgili kişilerin noter onaylı vekâletnameleri veya ıslak imzalı vekâletnameleri ile imza sirküleri de verilmeli,

* Bağımsız denetçi genel kurulda ve en fazla bir hesap dönemi için seçilebilir.

* Yetki kararlarında şirketi temsil şekli mersise giriş yapılırken alınmış karara uygun olmalıdır. Yetkisi sona erenlerin kararda da isimleri belirtilerek yetkileri kaldırılmış olmalı. (imza sirkülerinin iptali şeklinde yazılmamalı)

* Anonim Şirketlerde hisse devri tescile tabi değil, ancak tek paya düşme, tek pay sahibinin değişmesi veya tek ortaktan çok ortaklığa geçişler tescile tabidir. Bu kararların yazımında hisse devrilerinden bahsedilmeksizin tek pay sahibi ………….. Olmuştur şeklinde yazılamalı.

* Limited şirket hisse devri kararında ayrılan ortak ve kalan ortak /ortaklar kararı imza etmeli,

* Yeni kurulan anonim şirketlerde ilk yapılan olağan veya olağanüstü genel kurulda ‘’genel kurul yapılmasının esaslarına ilişkin iç yönerge’’ görüşülerek onaylanmalı ve genel kurul eki olarak tescile verilmeli,(ilan ücreti yatırılmış olarak)

* Şirkette ilk defa temsile yetkili olarak atanan kişiler için, Ticaret sicili müdürlüğünde görevli personelin huzurunda düzenlenmiş şirket unvanı altında imza beyannamesi verilmeli,

* Genel kurula katılacakların listesi (hazirun cetveli) pay defterine uygun olarak tüm ortaklar yazılmalı ve hazirun cetvelinin pay defterine uygun hazırlandığının bilgisini Yönetim Kurulu Başkanı imza etmeli (TTK 417/3),Toplantıya katılan ortaklar kendi alanlarını katıldıklarına dair imza etmiş olmalılar.

* Genel kurula, en az bir yönetim kurulu üyesi katılmalı ve tutanak veya hazirun cetvelini imzalamalı.

* Tek paylı A.Ş.ler de genel kurul tutanağı tek pay sahibi tarafından imza edilmeli.

* Tasfiye sonu kararı, alacaklılara çağrı ilan metninin üçüncüsünün yayımından sonra (ana mukavelede daha uzun bir tasfiye süresi öngörülmemiş ise) esas mukaveleye uygun olarak 6 ay sonraya alınmış olmalı,

* Tasfiye sonu kati bilançoları ve Tescil talep dilekçesini Tasfiye memuru/memurları imza etmeli,

* Tam temsile yetkili kişi veya kişilere ayrıca sınırlı yetki verilmemeli.

* Bir kişiye birden fazla sıfat veya derece ile yetki verilmemeli,

* Sermaye artırımlarında, artırılan sermayenin karşılama kalemlerine tadil metni içerisinde açıkça yer verilmeli (iç kaynaklardan veya fonlardan ifadesi ile değil)

* Limited şirketlerde; ortaklar kurulu Kararı vekâleten imza edilmiş ise noterden düzenlenmiş asıl vekâletin (genel kurula katılmaya ve oy kullanmaya içerikli)evrak ekinde verilmesi gerekir.

* İktisadi işletmelerin kararlarının dernek/vakıf yönetim kurullarınca alınmış olması gerekir.(ekinde Yönetim Kurulunun seçimini gösteren belge verilmeli)

* Kapanış işlemlerinde; Tasfiye sonu, şube kapanışı, devir yolu ile birleşen firmanın, gerçek kişi firmaların Sicil Dosyasında var ise öncelikle sicil dosyasındaki takyidat (kısıtlamalar) kaldırılmış olmalı, Ticaret Odası aidat borcu ödenmiş olmalı.

* Mahkeme kararlarına kesinleşme şerhi alınmış olarak kararın aslı veya ilgili merciden (mahkeme-noter) aslı gibidir onaylısı verilmeli,

* Kuruluş veya unvan değişikliği işlemlerinde; Benzer unvan kontrolü www.tobb.org.tr den sicil gazetesi başlığından unvan kontrolü yapılmış olmalı, (unvan tebliği 14.02.2014 tarihinde yayımlanmıştır)

* Şirketin Unvanında en az bir faaliyet TÜRKÇE yazılmış olarak yer almalı,(Pazarlama, Ticaret, Sanayi, Endüstri tek başlarına faaliyet alanı olarak yazılmamalı)

* Unvanda noktalama işaretleri kullanmayınız.(nokta, virgül, & işareti gibi)

* Unvanda amaç konuda olmayan sektöre yer verilmemeli,

* Birleşme sözleşmesi ve raporu A.Ş.Yönetim Kurulunca /LTD. Müdürler kurulunca imza edilmiş olmalı.

*Genel kurulda Bağımsız denetçi seçimi var ise TTK 400 e göre düzenlenip sicile verilen Beyanın içeriğinde hizmet sözleşmesinin imza edilme tarihine de yer verilmeli.

* Genel kurulda yönetim kurulu seçimleri esas mukaveledeki belirlenmiş sayılara uygun yapılmalı, bir üye veya farklı sayıda üye seçebilmek için esas mukavelenin ilgili maddesi tadil edilmiş olmalı.

* Tasfiye memuru TÜRK vatandaşı ve Türkiye de yerleşik olmalı,

* Yabancı uyruklu Tüzel kişi için ( A.Ş. ler de tek pay sahibi ve yk üyesi, Limitet şirketlerde ortak veya müdür ise) bir yıldan eski olamayan Bulunduğu Ülkedeki ilgili mercilerden alınmış Apostil onaylı ve tercümesi noterden tasdikli sicil özeti ve vergi kimlik numarası evrak ekinde verilmeli,

* Sınırlı yetki için ana mukavele uygun olmalı ve sınırlı yetki iç yönergesi düzenlenmeli (TTK 367,371/7,629)

Sınırlı yetkilere yönelik Yeni bir iç yönerge düzenlenmesi halinde kararın içerisinde önceki iç yönergenin iptal edildiği belirtilmeli.

İç yönergenin içinde yetki verilen veya yetkisi kaldırılan kişilerin isimleri yazılmamalı.

* Tüzel kişi müdür / yönetim kurulu üyesi olarak seçilmiş ise  temsil yetkisi tüzel kişiye verilmeli, gerçek kişi temsilcisine değil.

* Yönetim kurulu kararları genel kurulda seçilmiş bulunan yönetim kurulu üyelerince imza edilmiş olmalı,

* İstifa eden YK üyesinin yerine mutlaka geçi olarak ilk genel kurulun onayına sunulacak süre için YK üyesi atanmalı, (1 ve 2 kişilik kurulda bu işlem genel kurul kararı gerekir)

* Verasetin dağılımı kararlarında bölünemeyen pay ortaklardan birine devir veya noterden feragat edilerek mersisden giriş yapılarak ortaklar kurulu kararı alınmış olmalı,

* Şahıs firması terkin işlemlerinde, talep dilekçesi ve ek belgeleri tacir kendisi imza etmeli, sicil kayıtlarındaki imzadan farklı imza kullanmamalı,

KASIM 2019

 


Kaynak: İSMMMO’dan alınmıştır.
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikTicari taşıma amaçlı Gemilerin satışı KDV’den istisna mıdır?
Sonraki İçerikKısa çalışma ödeneğine başvurmak zorunlu mudur?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz