Ana Sayfa TTK Ticaret Gemisinin Devri Nasıl Yapılır?

    Ticaret Gemisinin Devri Nasıl Yapılır?

    4539
    0

    1- TİCARET GEMİSİ DEVRİ NASIL YAPILIR?
    Gemi siciline kayıtlı olan bir geminin devri için, malik ile iktisap edenin, mülkiyetin iktisap edene devri hususunda anlaşmaları ve geminin zilyetliğinin geçirilmesi şarttır. Mülkiyetin devrine ilişkin anlaşmanın yazılı şekilde yapılması ve imzaların noterce onaylı olması gerekir. Bu anlaşma gemi sicil müdürlüğünde de yapılabilir.

    ***TTK 11’inci maddenin üçüncü fıkrası hükmü saklıdır.

    2- TİCARET GEMİSİ DEVİR KAPSAMINDA NE YAPILMALIDIR?
    2.1-
    Taraflarca aksi kararlaştırılmış olmadıkça, iktisap eden, geminin mülkiyeti ile birlikte, iktisap anında var olan ve devredene ait eklentinin mülkiyetini de kazanır.
    2.2- Devir sonucunda, devredene ait olmayan veya üçüncü kişilere ait haklarla sınırlandırılmış bulunan eklenti de iktisap edenin zilyetliğine geçerse, Türk Medenî Kanununun 763, 988, 989 ve 991’inci maddeleri uygulanır. İktisap edenin iyi niyeti hususunda zilyetliği elde ettiği an esas alınır.
    2.3- Gemi yolculukta bulunduğu sırada devredilirse, devredenle iktisap eden arasındaki ilişkilerde bu yolculuğun kâr ve zararı, aksine sözleşme bulunmadıkça iktisap edene aittir.

    3- GEMİNİN ZAYİ OLMASI HALİNDE NE YAPILIR?
    Sicile kayıtlı bir geminin kurtarılamayacak şekilde batması, yararlanılabilir enkaz bırakmaksızın harap olması, patlaması ve tahrip edilmiş olması gibi sebeplerden zayi olmasıyla gemi üzerindeki mülkiyet hakkı sona erer. Şu kadar ki, malikin; yararlanılabilir enkaz üzerindeki taşınır mülkiyeti ile her türlü enkazın kaldırılmasına, çevrenin korunmasına ve benzer hususlara ilişkin yükümlülük ve borçları devam eder.

    4- GEMİNİN MÜLKİYET TERKİ NASIL YAPILIR?
    Sicile kayıtlı bir geminin maliki, gemi üzerindeki mülkiyet hakkından vazgeçtiğini sicil müdürlüğüne bildirerek ve bunu gemi siciline tescil ettirerek geminin mülkiyetini terk edebilir.

    5- GEMİ MÜLKİYETİNDE ZAMAN AŞIMI NASIL UYGULANIR?
    5.1-
    Gemiyi elinde bulunduran asli zilyet lehine olağan zaman aşımı şartlarının gerçekleşmesi ile önceki malikin mülkiyet hakkı sona erer.
    5.2- Olağanüstü zaman aşımında gemiyi asli zilyet sıfatıyla elinde bulunduranın, TTK 1000’inci maddenin üçüncü fıkrasına göre açtığı tescil davası sonucunda tescile karar verilmesiyle, önceki malikin mülkiyet hakkı sona erer.

    Kaynak: Türk Ticaret Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikÖzel Tüketim Vergisi Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Yayımlandı!
    Sonraki İçerikTahsil Edilen Amme Alacaklarından Yapılacak Reddiyat Sebebiyle Mahsuplar Nasıl Yapılır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz