Ana Sayfa Kültür & Sanat Thomas Mun Kimdir?

Thomas Mun Kimdir?

1703
0

Thomas Mun

(D. 17 Haziran 1571, Londra,- Ö. 21 Temmuz 1641, Londra, İngiltere),
İngiliz yazar, ekonomist. Erken dönem merkantalistlerin son temsilcisi olmuştur.
İngiliz Doğu Hindistan Şirketi’nin yöneticiliğini yapmıştır.

Biyografi

Thomas Mun, 17 haziran 1571 tarihinde Londra’da dünyaya geldi. Babası John Mun Londra’lı kumaş taciriydi. Mun, ticaret hayatına Akdeniz’de başladı. Elde ettiği servetle birlikte Londra’ya yerleşti ve 1622 yılında Doğu Hindistan Şirketi’nde komisyon üyesi oldu. Bu dönemde İngiltere’de büyük bir gümüş sıkıntısı yaşandı ve Doğu Hindistan Şirketi’nin yöneticiliğini yapan Mun’un savunması alındı. Bunun üzerine Mun, 1621 yılında bir savunma niteliğinde olan A Discourse of Trade from England unto the East Indies(İngiltere’den Doğu Hindistan’a Olan Ticaret Üzerine) adlı kitabını yayımladı. Ancak Mun, bu kitabından ziyade 1630 yılında yazdığı ve ölümünün ardından oğlu John Mun tarafından yayımlanan England’s Treasure by Foreign Trade(Dış Ticaret Yoluyla İngiltere’nin zenginliği) adlı kitabıyla tanındı.

Mun, ilk kitabı olan İngiltere’den Doğu Hindistan’a Olan Ticaret Üzerine adlı kitabında, Hindistan’dan ithal edilmiş olan madenlerin, ucuz fiyatlarla alınıp daha sonra işlenerek yüksek fiyattan Hindistan’a ihraç edilmesi ile İngiltere’ye itlal edilen madenden daha fazla değerli madenin ihraç yolu ile girdiğini ortaya koydu.

 

 


Kaynak: Vikipedia
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


 

 

Önceki İçerikBorsa Nedir?
Sonraki İçerikNew York iflas yolunda

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz