Ana Sayfa Duyurular TFRS uygulama kapsamının genel olarak KAYİK’lerle sınırlandırılmasının amacı nedir?

TFRS uygulama kapsamının genel olarak KAYİK’lerle sınırlandırılmasının amacı nedir?

891
0

TFRS uygulama kapsamının genel olarak KAYİK’lerle sınırlandırılmasının amacı nedir?

26/08/2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “TMS Uygulama Kapsamına İlişkin Kurul Kararı”ndan önce bağımsız denetime tabi tüm işletmeler TFRS uygulamakla yükümlüydü.

Ancak bu durum, sonraki yıllarda bağımsız denetim kapsamının kademeli olarak artırılmasıyla, TFRS uygulama kapsamının da aynı ölçüde genişlemesine ve kıyasen daha küçük işletmelerin kendileri için uygulanması maliyetli ve zor olabilecek bir standart seti olan TFRS’leri uygulamak zorunda kalmalarına yol açacaktı.

AB ve diğer gelişmiş ülke uygulamalarına bakıldığında, Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının (UFRS) sadece borsada işlem gören işletmeler için zorunlu tutulduğu, diğer işletmeler için UFRS uygulamasının üye ülkelerin tercihine bırakıldığı ve borsada işlem görmeyen farklı büyüklükteki işletmeler için UFRS’lere kıyasla uygulanması daha az maliyetli ve daha basit olan finansal raporlama çerçeveleri oluşturulduğu görülmektedir.

Bu sebeple KGK’da 2014 yılında UFRS’lerle tam uyumlu TFRS’lerin uygulama kapsamını bağımsız denetim kapsamından ayrıştırarak, diğer ülke uygulamalarında olduğu gibi TFRS uygulama kapsamını genel olarak Kamu Yararını İlgilendiren Kuruluşlarla (KAYİK’ler) sınırlandırmıştır.


Kaynak: Kamu Gözetim Kurumu
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Önceki İçerikTFRS’leri hangi işletmeler uygulamak zorundadır?
Sonraki İçerikTMS’leri uygulayan işletmelerin vergi mevzuatı açısından kayıt ve raporlama sorumlulukları nedir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz