Ana Sayfa İstatistik Temmuz ayında dış ticaret hacmi % 6,81 azalarak 32 milyar 768 milyon...

    Temmuz ayında dış ticaret hacmi % 6,81 azalarak 32 milyar 768 milyon dolar oldu

    667
    0

    DIŞ TİCARET, TİCARET, ESNAF ve KOOPERATİFLERE İLİŞKİN GEÇİCİ İDARİ VERİLER

    DIŞ TİCARET VERİLERİ

    GTS Kapsamında Genel İhracat ve İthalat

    Temmuz ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre % 5,78 oranında, ithalat ise % 7,66 oranında azalmıştır.

    2020 yılı Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre;

    • İhracat, % 5,78 azalarak 15 milyar 12 milyon dolar,
    • İthalat, % 7,66 azalarak 17 milyar 756 milyon dolar,
    • Dış ticaret hacmi, % 6,81 azalarak 32 milyar 768 milyon dolar olurken,
    • Dış ticaret açığı ise % 16,78 oranında azalarak 2 milyar 744 milyon dolara gerilemiştir.
    • İhracatın ithalatı karşılama oranı da % 84,5 seviyesine yükselmiştir.
    • Altın hariç İhracatın ithalatı karşılama oranı % 93,9 değerine ulaşmıştır.

    Mart ayından itibaren tüm dünyayı hem sosyal hem de ekonomik anlamda çok büyük oranda olumsuz etkileyen Covid-19 salgınını nedeniyle dünya ekonomilerinde yaşanan daralmanın olumsuz etkilerinin, hem ülkemizin hem de dünya ekonomilerinin normalleşme sürecine girdiği Haziran ayından itibaren ortadan kalkmaya başladığı görülmektedir.
    Haziran ayında başlayan bu olumlu trendin Temmuz ayında hızlanarak daha da belirgin hale geldiği anlaşılmaktadır. Nitekim, Nisan ayında 8 milyar 975 milyon dolar olan ihracatımız, Mayıs ayında 9 milyar 956 milyon dolara, Haziran ayında 13 milyar 462 milyon dolara ve Temmuz ayında da 15 milyar 11 milyon dolara yükselmiştir.

    İhracatımız pandemi öncesi seviyelerini de aşarak, 2020 yılının en yüksek ihracat değerine ulaşmıştır. Bu değer ile en yüksek ikinci Temmuz ayı ihracat değeri gerçekleşmiştir. İlaveten, Temmuz ayında ihracatımız, Haziran ayına göre % 11,5 oranında artış göstermiştir. Temmuz ayı çalışma günü bazında günlük ortalama ihracatımız ise, Haziran ayına göre %16,8 artışla 715 milyon dolara ulaşmıştır.

    Bu gelişmeler sonucunda, Ocak-Haziran döneminde % 75,9 olan ihracatın ithalatı karşılama oranının da Ocak-Temmuz döneminde % 77,2 seviyesine çıktığı görülmektedir. 2019 yılı Temmuz ayında % 82,9 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, 2020 yılı Temmuz ayında % 84.5’e yükselmiştir. İşlenmemiş veya yarı işlenmiş altın dış ticareti hariç olarak bakıldığında ise Temmuz ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı ise % 93,9 olmuştur. Ocak-Temmuz döneminde ise % 83,6 değerine ulaşmıştır.

    GTS kapsamında son 12 aylık dönemde,

    • İhracat bir önceki döneme göre % 7,51 oranında azalış ile 166 milyar 569 milyon dolar, ithalat ise % 1,13 oranında artış ile 205 milyar 615 milyon dolar olmuştur.
    • Dış ticaret hacmi bir önceki döneme göre % 2,93 oranında azalarak 372 milyar 184 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise % 81,01 olmuştur.


    Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı Verileri – Temmuz Ayı Bülteni
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSGK’ya göre işyeri, işyerine bağlı yer, eklenti, araçlar kavramları nedir?
    Sonraki İçerikKDV ve iş yeri kira stopaj oranı indiriminde son durum

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz