Tristan Harris

Time Well Spent adında insanlari bilişim teknoloji ürünlerine bağımlılıktan kurtarmayı amaçlayan bir Ngo kurmuş olan eski Google çalışanı.

The Atlantic dergisinin “Silikon Vadisi ' nin vicdanına yakın” olarak adlandırdığı Tristan Harris, üç yılını teknolojinin milyarlarca insanın düşüncelerini ve eylemlerini ekranlar aracılığıyla nasıl “ahlaki olarak”
yönlendirmesi gerektiğine dair bir çerçeve geliştirmek için bir Google Tasarım Etmeni olarak geçirdi. Şuanda, teknoloji platformları tarafından yaratılan zararları tersine çevirmek ve teknolojiyi insanlıkla yeniden uyumlu hale getirme amacında olan eski teknoloji uzmanları ile birlikte İnsani Teknoloji Merkezi'nin kurucu ortağıdır.Rolling Stone dergisi Tristan'ı “Dünyayı Şekillendiren 25 Kişi” den biri olarak seçti ve reform teknolojisi alanındaki çalışmaları nedeniyle Fortune dergisinin 2018 yılında yayımladığı ‘’40 yaşın altında 40 kişi’’ listesinde yer aldı.
2016 yılında Tristan, dikkat ekonomileri alanında çalışmak amacıyla kar amacı gitmeyen girişimi ‘’Time Well Spent’’e yoğunlaştı ve Google’dan ayrıldı. Tristan’ın söz konusu girişiminin odağı dikkati ve önerilen
tasarım çözümlerini yakalama amacıyla sektörün ‘’beyin hücrelerinin dibine inen yarışı’’ oldu.Ocak 2018’de, Mark Zuckerberg Facebook için bir tasarım hedefi olarak “time well spent”i benimsedi ve Mayıs 2018’de Apple ve Google’ın her biri iOS ve Android telefonlarda satışa sunulan “Digital Wellbeing” girişimlerini ve “time well spent” özelliklerini tanıttı.
Tristan, on yıldan fazla bir süre boyunca insan düşüncesini ve eylemini ele geçiren etkileri incelemek için harcadı. Bir sihirbaz olarak geçirdiği çocukluğundan, ikna edici teknolojiyi çalıştığı Stanford Persuasive
Teknoloji Laboratuarı'ndaki çalışmalarına kadar Tristan etik ve insancıl teknolojiye duyulan ihtiyaçtan endişe duyuyordu. Şirketinin 2013 yılında Google tarafından satın alınmasından bir yıl sonra, Google'da viral hale gelen, dikkat çekmek için teknoloji alanında var olan silahlanma yarışını ve teknoloji şirketlerinin toplumu nasıl şekillendirdiklerine dair ahlaki sorumlulukları hakkında uyarılarda bulunan dahili bir slayt destesi
oluşturdu.
Tristan’ın çalışmalarına TED, 60 Dakika, Bill Maher’le HBO RealTime, PBS NewsHour, Recode, Atlantik, KABLO, NYTimes, Der Spiegel, The Economist  ve daha birçok mecrada yer verildi. Tristan devlet
başkanları, teknoloji şirketi CEO'ları ve ABD Kongre üyelerine dikkat ekonomisi hakkında bilgi verdi.
Harvard Kennedy School in Government’da konuk araştırmacı, Common Sense Media’da kıdemli üye ve Açık Piyasalar Enstitüsü’nde danışmandır.
Harris Google kariyerine başlamadan önce Apture adı verilen ve 2011 yılında Google’ın bünyesine kattığı websitesinin kurucu ortağı ve CEO’suydu. Apture geniş yayıncı ağında milyonlarca kullanıcının anında
açıklama alabilmesine yardımcı olmuştur.
Tristan, Apple, Wikia, Apture ve Google'daki çalışmalarından çeşitli patentlere sahiptir. Profesör BJ Fogg’ın Stanford Persuasive Technology laboratuvarında davranış ekonomisi, sosyal psikoloji, davranış
değişikliği ve alışkanlık oluşumu konularıyla ilgilenirken, Stanford Üniversitesi’nden Bilgisayar Bilimleri lisans eğitimi aldı ve bu sürede İnsan Bilgisayar Etkileşimi üzerine yoğunlaştı.

TED Konuşması

“Google’ın eski tasarım etiği uzmanı Tristan Harris, Facebook, Apple, Google gibi çeşitli teknoloji firmalarının, davranış teknikleri ve sinirbilim yöntemlerini kullanarak insanları telefon ve bilgisayar ekranlarına bağımlı hale getirdiğini iddia ediyor.

Harris, teknoloji ile olan ilişkimizde kontrolü kaybettiğimizi çünkü teknolojinin bizi kontrol altına aldığını dile getiriyor. “Kendimizi kontrol edebilmek bizim sorumluluğumuz” diyebilirsiniz ancak bu durum ekranın diğer tarafında, işi sizi ekrana bağlamak olan binlerce kişi olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Tristan Harris, teknoloji şirketlerinin beynimizi nasıl ele geçirdiğine dikkat çekmek için başlattığı “Time Well Spent” isimli harekette insanlara çağrı yapıyor. Yaptığı çağrıdan bir kesit şu şekilde:

“Yaşamlarımızda ilgimizi çekecek çok şey var.
Youtube daha fazla ilgi istiyor. Almak için otomatik oynatmayı devreye sokuyor.
Instagram bu ilgiyi istiyor. Beğeniler ve takipçiler bunu elde etmek için çalışıyor.
Facebook bu ilgiyi korumak istiyor. Kedi videoları ve zarar veren işlerle elinde tutmaya çalışıyor.
Bu kontrolden çıkmış bir yarış. Dikkatimizi mahvetmekle kalmıyor, zihnimizi de mahvediyor.
Artık bekleyemeyiz. Hemen düzeltmemiz gerek.”

 


Kaynak: www.tristanharris.com, Vikipedi, youtube.com/TEDtalksDirector
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


 

Önceki İçerikTeknik Müşavirlik Hizmetlerine Sağlanacak Devlet Yardımı için nereye başvuru yapmalıyız?
Sonraki İçerikGümrük Vergileri neye göre hesaplanır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz