Ana Sayfa Ekonomi Teknoloji Geliştirme Bölgeleri desteklerinde kapsam genişletildi

    Teknoloji Geliştirme Bölgeleri desteklerinde kapsam genişletildi

    356
    0

    Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanarak, 3 Şubat 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

    Değişiklikle, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’nda tanımlanan bölge alanları dışında açılacak kuluçka merkezlerine ilişkin süreçlerde usul ve esaslar belirlendi.

    Buna göre, farklı ülke uygulamaları dikkate alınarak, Türkiye’deki Ar-Ge yenilik ekosisteminin önemli aktörlerinden olan teknoloji geliştirme bölgeleri yönetici şirketlerinin, bünyelerinde yer alan kuluçka merkezlerini, Bakanlıkça belirlenecek şartlar çerçevesinde bölge dışında da açabilmelerine imkan tanındı. Bu şartlar çerçevesinde girişimcilerin destek, teşvik ve muafiyetlerden yararlandırılması amaçlandı.

    Bölge alanları dışında açılacak kuluçka merkezlerinde yer alacak Ar-Ge, teknolojik yenilik, yazılım ve tasarım faaliyetlerinde bulunan kuluçka girişimcilerinin nitelikleri ve bu merkezlerde bulunabilecekleri süreler tespit edildi.

    Atölyelerde ortak kullanıma yönelik makine, ekipman ve yazılımlara ilişkin destek talebinin değerlendirilebilmesi kriterleri de tanımlandı.

    Bu kapsamda, teknoparklarda faaliyet gösteren girişimcilerin üniversite-sanayi iş birliğiyle geliştirdikleri projelerin hayata geçirilmesi, projelerde ortaya çıkan ürünlerin prototipinin oluşturulması ve bunların yapılması amacıyla bölge yönetici şirketlerine altyapı, idare binası ve kuluçka merkezi için yardım amaçlı verilen desteğin yanı sıra Ar-Ge binası, atölye ve buralarda yer alacak ekipmanlara yönelik destekler de verilebilecek.

    BÖLGE DIŞINDAKİ FAALİYETLERE İLİŞKİN DÜZENLEME YAPILDI

    Kanunda yer alan teşviklerin sürelerinin uzatılması, gelir vergisi stopaj desteğinin işveren lehine uygulanması, destek personeli sayısının artırılmasıyla bölgelerde yer alan işletmelerde çalışan personelin faaliyetlerini bölge dışında da yürütmelerine ilişkin düzenleme de yapıldı.

    Ar-Ge ve yenilik ekosistemine yönelik girişimcileri desteklemek ve teknolojiye yatırımın artması için kanunda yer alan teşviklerin süresi 2028 yılı sonuna kadar uzatıldığından, ilgili süreler yönetmelikte düzenlendi.

    Ayrıca, teknoloji geliştirme bölgelerindeki girişimcilerin istihdam yükünün azaltılması amaçlanarak, gelir vergisi stopaj desteğinin işveren lehine uygulanması gerektiği hususu netleştirildi.

    Ar-Ge veya tasarım faaliyetlerine katılan veya bu faaliyetlerle doğrudan ilişkili destek personeli sayısının artırılmasına ilişkin hususlar düzenlendi. Esnek çalışma saatlerine ve şartlarına uyumlu olarak bölgelerde yer alan işletmelerde çalışan personelin faaliyetlerinin bir kısmını bölge dışında da yürütmesi ve kanunla sağlanan destek ve muafiyetlerden aynı şekilde faydalanması sağlandı.

    GİRİŞİM SERMAYESİ UYGULAMALARI DÜZENLENDİ

    Bölgelerde faaliyette bulunanlara sağlanan sermaye desteklerinin kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılması uygulamasının süresi uzatılırken, indirim konusu yapılacak tutarın yıllık 1 milyon liraya yükseltilmesine ilişkin kanun değişikliği yansıtıldı.

    Desteklenecek programlar kapsamında temel bilimler mezunlarına ilave olarak, Yükseköğretim Kurulundan alınan görüş üzerine, Bakanlıkça ilan edilecek alanlar destek kapsamına dahil edildi.

    Doktora öğrenci desteğinin usul ve esaslarıyla girişim sermayesi uygulamalarına ilişkin düzenlemeler de belirlendi.


    Kaynak: İTO Haber
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİşten çıkışı yapılan personel SGK bildirgesinde çalışır olarak gösterilmiştir. Bu konuda ne yapabiliriz?
    Sonraki İçerikİstanbullu şirketlerin ihracatı 7 milyar doların üzerinde tutundu

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz