Ana Sayfa Mevzuat Tek pay sahibi olan A.Ş.’lerdeki hisse evri tescile tabi midir?

Tek pay sahibi olan A.Ş.’lerdeki hisse evri tescile tabi midir?

840
0

Tek pay sahipliği olan anonim şirkette yine tek pay sahipliği olacak şekilde hisse devri için izlenecek yol nedir?

Hisse devri işlemlerini kendi aranızda veya noter huzurunda yaptıktan sonra pay defterlerin işlenmesi ve yönetim kurulu kararı ile tek pay sahibi tescile verilmelidir. Tek paya düşme, tek pay sahibinin değişmesi ve çoklu paya geçişler tescil ve ilana tabidir. Karar örneği, İTO’nun internet sayfasında yer almaktadır.

Anonim şirketlerde hisse devri ne şekilde yapılmalıdır?

Anonim şirket sözleşmemizde hisse devrini engelleyen herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.

Ortaklardan birisi tüm hisselerini noterden diğer bir ortağa devretmiştir.

Bazı kurumlara yeni ortaklık yapısını bildirmemiz için bizden bu hususta yönetim kurulu kararı almamızı talep ettiler. Yönetim kurulumuz 6 üyelidir Bu hususta karar almak istediğimizde hem ortak hem de YK üyesi olan 2 üye karara olumsuz oy kullandılar – Hisse devri yasaklayıcı bir hüküm yokken bazı YK üyelerinin olumsuz oy vermesi mümkün müdür? Buna hakları var mıdır? YK kararını nasıl almalıyız? 2 olumsuz oy karşısında şirket ne yapabilir?

Şirketin A.Ş. olduğunu anlıyorum, Anonim şirketler de hisse devri tescile tabi olmamakla birlikte tek paya düşme, tek pay sahibinin değişmesi ile tek paydan çoklu paya geçişler tescile tabidir, bu da YK kararı ile tek pay sahibinin kim olduğunu hangi tarihte tek paya düştüğüne yer verilmeli devre değil, bu YK kararı için esas mukavelede ağır nisap yok ise çoğunlukla toplanır ve çoğunlukla karar verilir, altı YK üyesinden dördü tamam deyince tescili yapılır. Bu karara ortağın onayı aranmaz ve ortak zaten payı devir alarak onay vermiş sayılır.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikSGDP’li gösterilen emekliler Ar-Ge teşvikinden faydalanabilir mi?
Sonraki İçerikDokuma Kumaş Tasarımcısı (Seviye 6) Ulusal Meslek Standardı Resmi Gazete’de yayınlandı. 3 Eylül 2020

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz