Ana Sayfa Ekonomi TCMB politika faizi olarak kullanılan haftalık repo faizini 100 baz puana indirerek...

TCMB politika faizi olarak kullanılan haftalık repo faizini 100 baz puana indirerek %9,75’e çekti

513
0

Ekonomide bu hafta ne oldu?

TOBB Haftalık Ekonomi Bülteni

16 – 20 Mart 2020

Yurtiçinde ve yurtdışında koronavirüs salgınının ekonomik etkilerini önlemek adına açıklanan faiz indirim kararları ve teşvik paketleri konuşuldu.

Yurt İçi Gelişmeler
• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizi olarak kullanılan haftalık repo faizini 100 baz puana indirerek %9,75’e çekti.
• Koronavirüs salgınının ekonomi üzerindeki etkisini azalmak için 100 milyar TL’lik mali destek paketi açıklandı. Kredi Garanti Fonu limiti 25 milyar TL’den 50 milyar TL’ye yükseltilecek. Bu süreçten olumsuz etkilenen firmalara finansman desteği sağlanacak. Salgının etkilerinden doğrudan etkilenen öncelikli sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin vergi ödemelerinde 6 aylık erteleme uygulanacakken, ihracat gerçekleştiren firmalara ise stok finansmanı sağlanacak. Pakette hanehalkına ve istihdam sürekliliğine yönelik önlemler de yer verildi.
• 2019 yılında işsiz sayısı bir önceki yıla göre işsizlik oranı 2,7 puan artarak %13,7 seviyesinde gerçekleşti.
• Şubat ayında konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %51,4 oranında artarak 118.753 oldu. İpotekli konut satışları ise %391,9 oranında artış gösterdi.
• Ocak ayında ihracat birim değer endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %0,7, ithalat birim değer endeksi %5 azaldı. Aynı dönemde ihracat miktar endeksi %5,9, ithalat miktar endeksi %24,3 arttı.
• Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre kurulan şirket sayısı* %38,5, kapanan şirket sayısı* %7,5 oranında arttı.

Yurt Dışı Gelişmeler
• Suudi Arabistan ile Rusya arasında petrol arzı konusunda anlaşmaya varılamamasının ve koronavirüs nedeniyle petrol talebinin azalmasının etkisiyle petrol fiyatları düşmeye devam etti.
• Koronavirüs salgının küresel etkileri devam ederken birçok ülke önlem almaya devam ediyor. Rusya, 4,1 milyar $ değerinde kriz fonu oluşturulacağını duyurdu. İtalya, 25 milyar € değerindeki destek paketini oluşturdu. Polonya’da da 52 milyar $ teşvik paketi açıklandı. ABD Senatosu ise salgının etkilerinden kaçınmak için 1,3 trilyon $’lık destek paketini değerlendiriyor.
• Avrupa Merkez Bankası (ECB), koronavirüs salgının ekonomi ve piyasalar üzerindeki etkisini hafifletmek amacıyla 750 milyar € değerinde acil tahvil alım programı açıkladı.
• ABD’de Şubat ayında perakende satışlar bir önceki aya göre %0,5 düştü.
• ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvurusu 220 bin kişilik beklentiye karşın 281 bin kişi ile Eylül 2017’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.
• İngiltere Merkez Bankası (BoE), olağanüstü toplanarak faizi 15 baz puan indirdi.
• Çin’de Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre sanayi üretimi %13,5 azaldı.


Kaynak: TOBB Haftalık Ekonomi Bülteni Sayı:2020/12
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikTürkiye’de ilk koronavirus vakası ne zaman görülmüştür?
Sonraki İçerikBulgaristan’da yıllık enflasyon %3,7 oranında

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz