Ana Sayfa Vergi Taşıma irsaliyelerinde bulunması gereken zorunlu bilgiler

    Taşıma irsaliyelerinde bulunması gereken zorunlu bilgiler

    ...kooperatifiniz tarafından düzenlenen taşıma irsaliyesinde malın cinsi ve miktarının tam olarak yazılması gerektiği tabiidir. Ayrıca, kooperatifinizce düzenlenen taşıma irsaliyesinde sevkiyatinı yaptığınız fabrikaların düzenlediği sevk irsaliyesinde bulunan tarih ve seri numarasının yazılma zorunluluğu bulunmamaktadır.

    424
    0

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    TEKİRDAĞ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

    Sayı

    :

    72354795-105[230-2012-2]-12

    22/03/2013

    Konu

    :

    Taşıma irsaliyelerinde bulunması gereken zorunlu bilgiler.

     

    İlgide  kayıtlı  özelge talep formunuzun incelenmesinden, …  Vergi  Dairesi Müdürlüğünün … vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, fabrikalardan teslim aldığınız mallar için fabrika tarafından düzenlenen sevk irsaliyesi ile taşıma irsaliyenizle birlikte malların sevkıyatinı kooperatif üyelerinize yaptırdığınız, üyeleriniz tarafından malları teslim edildikten sonra kooperatifinizce düzenlenen fatura ve imzalı suretlerin fabrikaya iade edildiğini belirtilerek, kooperatifinizce düzenlenen taşıma irsaliyelerinde malın cinsi ve miktarının tam olarak yazılması ile sevkiyatinı yaptığınız fabrika tarafından düzenlenen sevk irsaliyesinde bulunan tarih ve seri numarasının yazılmasının da gerek olup olmadığı hususunda Başkanlığımızdan görüş talebinde bulunduğunuz anlaşılmıştır.

    213 sayılı Vergi Usul Kanununun 230 uncu maddesinin 5 numaralı bendinde ” Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası, (Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşıtta bulundurulması şarttır.)

    Malın, bir mükellefin birden çok iş yerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gereklidir. Bu bentte yazılı irsaliyeler hakkında fiyat ve bedel ile ilgili bilgiler hariç olmak üzere, bu madde hükmü ile 231 inci madde hükmü uygulanır. İrsaliyelerde malın nereye ve kime gönderildiği ayrıca belirtilir. …)” hükmüne yer verilmiştir.

    Mezkur Kanunun 240 maddesinin A bendinde,” Taşıma irsaliyeleri; ücret karşılığında eşya nakleden bütün gerçek ve tüzel kişiler naklettikleri eşya için, 209 uncu maddede yazılı bilgilerle, sürücünün ad ve soyadı ve aracın plaka numarasını ihtiva eden ve seri ve sıra numarası dahilinde teselsül eden irsaliye kullanmak zorundadırlar. Bu irsaliyenin bir nüshası eşyayı taşıttırana, bir nüshası eşyayı taşıyan aracın sürücüsüne veya kaptanına verilir ve bir nüshası da taşımayı yapan nezdinde saklanır. Bu bent hükmü nakliye komisyoncuları ile acenteleri de kapsar.” hükmü yer almaktadır.

    Aynı Kanunun 209 uncu maddesinde ise, ” Depo (Ardiyeler dahil) işletenlerle nakliye ambarları ayrıca bir ambar defteri tutarlar. Bu deftere en az aşağıda yazılı malumat kaydolunur.

    1- Malın ambara giriş tarihi;

    2- Malın cinsi (Malın cinsi belli değilse sadece balya, kasa, sandık gibi ambalaj nevinin kaydedilmesiyle iktifa edilir);

    3- Malın miktarı (Ticari teamüle göre parça, sandık veya sıklet);

    4- Malın kimin tarafından tevdi edildiği;

    5- Malın nereye ve kime gönderildiği;

    6- Alınan nakliye ücreti tutarı.

    Kendi işlerinin icabı olarak yukarıdaki malumatı ihtiva edecek şekilde defter tutanlar ayrıca ambar defteri tutmazlar. ” hükmü yer almaktadır.

    Madde hükümlerinden anlaşılacağı üzere, mal sevkiyatı yapan veya yaptıran alıcı veya satıcıların sevk irsaliyesi, ücret karşılığında eşya nakledenlerin ise taşıma irsaliyesi düzenlemeleri gerekmektedir.

    Bununla beraber, sevk irsaliyesi mal hareketinin izlenmesi için düzenlenen bir belgedir. Bu nedenle, malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı durumlarda taşınan ve taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşıtta bulundurulması şarttır.

    Bu itibarla, kooperatifiniz tarafından düzenlenen taşıma irsaliyesinde malın cinsi ve miktarının tam olarak yazılması gerektiği tabiidir. Ayrıca, kooperatifinizce düzenlenen taşıma irsaliyesinde sevkiyatinı yaptığınız fabrikaların düzenlediği sevk irsaliyesinde bulunan tarih ve seri numarasının yazılma zorunluluğu bulunmamaktadır.

     


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİTO Başkanı Avdagiç: “Tüm nefes kredilerinde olduğu gibi bu kez de kredi mekanizmasına en büyük katkıyı İstanbul Ticaret Odası verecek”
    Sonraki İçerikAB’den Ayrılma Sonrası Karşılaşılan Yeni KDV Kuralları Nedeniyle Birleşik Krallık Küçük veya Orta Ölçekli İşletmelerin 180 Milyon Sterlin Ödemesi Bekleniyor

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz