Ana Sayfa Duyurular Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi 2020 yılı Eylül ayında bir önceki aya...

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi 2020 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %2,56 arttı

467
0

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi, Eylül 2020

Tarım-ÜFE’ de (2015=100), 2020 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %2,56, bir önceki yılın Aralık ayına göre %12,05, bir önceki yılın aynı ayına göre %18,48 ve on iki aylık ortalamalara göre %13,89 artış gerçekleşti.

Sektörlerde bir önceki aya göre değişim; balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde %0,24 azalış, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %0,22, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %2,69 artış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre değişim; canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde %0,07, tek yıllık bitkisel ürünlerde %3,07 ve çok yıllık bitkisel ürünlerde %6,02 artış gerçekleşti.



Tarım-ÜFE yıllık değişim oranı (%), Eylül 2020

Yıllık en az artış %8,01 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar alt grubunda oldu

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren diğer alt gruplar ise %10,01 ile yağlı meyveler ve %11,10 ile lifli bitkiler oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu alt gruplar sırasıyla %30,99 ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler, %24,55 ile çeltik ve %23,93 ile tropikal ve subtropikal meyveler oldu.

Alt gruplara göre Tarım-ÜFE yıllık değişim oranları (%), Eylül 2020

Aylık en fazla azalış %2,57 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler alt grubunda gerçekleşti

Alt gruplar itibarıyla bir önceki aya göre azalış gösteren diğer alt gruplar ise %2,40 ile üzüm, ve %0,58 ile canlı sığırlar (manda dahil), bunlardan elde edilen işlenmemiş süt oldu. Buna karşılık, 2020 yılı Eylül ayında artışın yüksek olduğu alt gruplar, %6,25 ile çeltik, %4,52 sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular ve %3,64 ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler oldu.

Alt gruplara göre Tarım-ÜFE aylık değişim oranları (%), Eylül 2020

Eylül 2020’de, endekste kapsanan 84 maddeden, 37 maddenin ortalama fiyatında azalış olurken 8 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 39 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.

Bu konu ile ilgili bir sonraki haber bülteni yayımlanma tarihi 16 Kasım 2020’dir.


Kaynak: TÜİK
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikTürkiye Çevre Ajansı Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Ne Getiriyor?
Sonraki İçerikMotorlu kara taşıtlarının tamir hizmetleri yıl sonuna kadar yüzde kaç uygulanacaktır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz