Ana Sayfa SGK Tarım sektöründe faaliyet gösteren firmalar çalıştırdıkları personellerin sigorta tescillerini nasıl yapacaklardır?

Tarım sektöründe faaliyet gösteren firmalar çalıştırdıkları personellerin sigorta tescillerini nasıl yapacaklardır?

Tarım sektöründe faaliyet gösteren firmalar çalıştırdıkları personellerin sigorta tescillerini nasıl yapacaklardır?

650
0

Şarap imali ile ilgili faaliyet gösteren bir şahıs firmasında bazen üzüm hasattı ve diğer tarımsal faaliyetlerle ilgili işçiler çalıştırılacaktır.

Tarım sigortalıları ile ilgili 4/1a da sanki bu tür işçiler form doldurup muhtarlığa onaylatıp kendileri primlerini yatıracaklarmış gibi anladım. Tecil ettirip işveren tarafından normal işyeri gibi tescil yaptırılmayacak mı?

Tarımda hizmet akdiyle çalışanlar: Tarımsal faaliyetlerde hizmet akdi ve sürekli çalışanların sigortalılıkları, eskiden olduğu gibi devam ettirilecek ve hizmet akdi statüsünde sayılacaktır.

Tarımda hizmet akdiyle süreksiz çalışanlar: Tarımsal faaliyetlerde hizmet akdiyle süreksiz çalışanlardan (2925 sayılı Kanun kapsamında);

Kanunun yürürlük tarihi itibarıyla bu kapsamda olanların sigortalılıkları, Kanunun yürürlük tarihinden sonra da devam ettirilecek, ancak bunlar ayrıca % 12,5 genel sağlık sigortası primi ödeyerek, genel sağlık sigortası kapsamına alınacaklardır. Kanunun yürürlük tarihinden (1.10.2008) sonra bu sigortalılık kapsamında tescil kabul edilmeyecektir.

Daha açık ifadelerle, sadece mevcutların sigortalılıkları devam ettirilecek, Kanunun yürürlük tarihinden sonra bu kapsamda çalışanlar ancak isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek sigortalı olarak kabul edileceklerdir.


Kaynak: İsmmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Logomuhasebe karen ltd veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikİşsizlik Kanunu 19. Maddesi kapsamında fiilen çalışacak eş teşvikten faydalanabilir mi?
Sonraki İçerikSerbest Muhasebeci Mali Müşavirler büro kayıtlarını kapatmadan aynı anda başka bir iş yerinde sigortalı olarak çalışabilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz