Ana Sayfa Muhasebe Taksi ve Dolmuş plakası satışları gelir vergisinden istisna mıdır?

    Taksi ve Dolmuş plakası satışları gelir vergisinden istisna mıdır?

    Taksi ve Dolmuş plakası satışları gelir vergisinden istisna mıdır?

    734
    0

    Bilançoya tabi şahıs firması üzerine kayıtlı ticari taksi plakasını satmıştır. Bildiğim kadarıyla ticari taksi plakası satışından elde edilen gelir vergi matrahına tabi tutulmaz. Ancak 10 yıl önce alınıp şimdi satılan plakanın satış kaydını yapınca (muhasebe kaydını) kar çıkacak. Bu karı geçici vergi ve yıllık beyanda nasıl hangi satıra yazarak matrahtan düşebilirim. Öte yandan satış kaydını yaptığımda sabit kıymetin kayıtlı bir değeri olmadığı için nasıl bir satış maliyeti kaydı yapmalıyım?

    Taksi Plaka satışlarından elde edilen kar GV den istisna edilmiştir.

    Ancak; Harçlar Kanunu (HK)’na bağlı “I. Değer veya ağırlık üzerinden alınan nispi harçlar:” başlıklı bölümünün (1) numaralı fıkrasına “Taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların devrine ilişkin işlemlerde, alım satım bedeli üzerinden (Alınacak harcın miktarında, bu fıkrada düzenlenen üst sınır dikkate alınmaz.) (Binde 30)” paragrafı eklenmiştir. Taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların devrine ilişkin kağıtlarla ilgili işlemlerden alınacak noter harcının hesabında alım satım bedeli üzerinden binde 30 oranında (%3) harç hesaplanacaktır.

    Ödenen harç nihai vergi olacaktır. Plaka satışından elde edilen kar gelir tablosunda da yer almaz. Yıllık veya geçici vergi beyanında plaka satışı karı yer almaz.

    Plaka dışında Taşıtın 254 hesapta kayıtlı değeri için çıkış kaydı yapılır.

    Araç satışından kar çıkar ise gelir tablosunda yer alır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTCMB: Salgına bağlı birim maliyet artışları temel mal enflasyonunu yukarı çeken temel unsurlardan biri oldu
    Sonraki İçerikBayram tatili için Kuzey Marmara Otoyolu Kocaeli Sevindikli Kavşağı ile TEM İzmit Doğu Kavşağı arası geçici olarak hizmete açılacak

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz