Ana Sayfa Muhasebe Taksi plakasının amortisman süresi kaç yıldır?

    Taksi plakasının amortisman süresi kaç yıldır?

    950
    0

    Gerçek usulde bilanço usulüne tabii kuyumculuk faaliyeti gösteren mükellef, ek faaliyet olarak ticari taksi plaka satın almış ve ticari taksi plakası alıp (yolcu taşıma faaliyetine) başlamıştır. Alınan ticari taksi plakasını aktife kaydettim. 15 yıl amortismana tabii midir?

    339, 365, 389, 399, 406, 418 ve 439 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile değişik 333 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine ekli listenin (55.) bölümünde; “Gayri Maddi İktisadi Kıymetler: İmtiyaz hakları (Franchising), patent, formül, dizayn, örnek kalıp, teknik bilgi (Know-how), format, telif hakkı ve benzeri kalemler, lisans, kullanım hakkı ve izni veya devlet kurum ve kuruluşları tarafından verilen diğer haklar (İşletme hakkı gibi) ve bunların benzerleri”nin faydalı ömrünün 15 yıl, normal amortisman oranının da %6,66 olarak dikkate alınması gerektiği belirtilmiştir.

    Bu itibarla, almış olduğunuz ticari plakanın, 333 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine ekli listenin (55.) bölümünde belirtilen “Gayri Maddi İktisadi Kıymetler” kapsamında değerlendirilerek, faydalı ömrünün 15 yıl ve normal amortisman oranının %6,66 olarak dikkate alınmak suretiyle amortismana tabi tutulması gerekmektedir.

    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikÖnceki geçici vergi beyannamesinde indirilmesi unutulan geçmiş yıl zararını cari geçici vergi beyannamesinde indirebilir miyiz?
    Sonraki İçerikHES Kodu nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz