Ana Sayfa Vergi Takı tasarım işlerinde kdv oranı nedir?

    Takı tasarım işlerinde kdv oranı nedir?

    2255
    0

    Takı tasarım işlerinde kdv oranı nedir? (Sadece işçilik olması nedeniyle tereddütte kaldık.)

    % 18


    Antik obje, tesbih, takı, halı, kilim, pul koleksiyonculuğunda vergisel yükümlülüğü


    Sayı: B.07.1.GİB.4.07.16.01-GVK.2010.153-152
    Tarih: 09/06/2011

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

     

    Sayı

    :

    B.07.1.GİB.4.07.16.01-GVK.2010.153-152

    09/06/2011

    Konu

    :

    Antik obje, tesbih, takı, halı, kilim, pul koleksiyonculuğunda Vergisel yükümlülük  

    İlgide kayıtlı özelge talep formununun incelenmesinden; … Başmüdür Yardımcısı olarak görev yaptığınızı, Dedenizden-Babanızdan kalma antik obje, tesbih-takı, halı-kilim, pul vb. koleksiyonlarınızı genişleterek, koleksiyonculuğunuza devam ettiğinizi, ancak daha değerli koleksiyon parçaları bulduğunuzda internet üzerinden pazarlık usulü ile elinizde bulunan bazı obje ve parçaları satıp aldığınızı, bunu yaparken kâr amacı gütmediğinizi, yapmış olduğunuz halı-kilim, antik obje, tesbih-takı, damgalı ve damgasız posta pulu satışının tarafınıza vergisel yükümlülük getirip getirmeyeceğinin ayrı ayrı değerlendirilmesini talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

    Bilindiği üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun ” Ticari Kazancın Tarifi” başlıklı 37 nci maddesinin birinci fıkrasında  her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtilmiştir.

    Öte yandan, ticari faaliyet ise  bir tür emek-sermaye organizasyonuna dayanmakta olup, kazanç sağlama niyet ve kastının bulunup bulunmaması böyle bir organizasyon tarafından icra edilen faaliyetin “ticari faaliyet” olma niteliğine etki etmemektedir. Ancak,  bir faaliyetin “ticari faaliyet” sayılabilmesi için, kazanç sağlama niyet ve kastı gerekmemekle birlikte faaliyeti icra eden organizasyonun bütün unsurları ile birlikte değerlendirildiğinde kazanç sağlama potansiyeline sahip olması gerektiği ortaya çıkmaktadır.

    Buna göre, halı-kilim, antik obje, tesbih-takı, damgalı ve damgasız postapulu v.b. kolleksiyonların  internet üzerinden alım-satım faaliyetlerinin ticari faaliyet olarak değerlendirilmesi ve bu faaliyetler neticesinde elde edilen kazancın, Gelir Vergisi Kanununun  ticari kazançlara ilişkin hükümleri çerçevesinde vergiye tabi tutulması  gerekmektedir.

    Ayrıca, yapmış olduğunuz koleksiyonculuğun  damgalı-damgasız pul, halı-kilim, antik obje, tesbih-takı şeklinde ayrı ayrı değerlendirilmesi faaliyetin ticari kazanç olma özelliğini değiştirmemektedir.

    Bilgi edinilmesini rica ederim.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2022 yılına ait GEKAP beyannamesi (poşet ) verilme süresi nedir?
    Sonraki İçerikKur korumalı mevduat hesaplarında TCMB vadeyi düşürme konusunda bir çalışması var mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz