Ana Sayfa SGK Süt izni ne zaman başlar ve süresi ne kadardır?

    Süt izni ne zaman başlar ve süresi ne kadardır?

    618
    0

    Kadın işçinin süt izni günlük kaç saattir ve süt izni doğum sonrası raporu tamamlandıktan sonra başlatılıp hangi tarihe kadar devam eder?

    4/a çalışanın süt izni kullanma süresi, günlük 1,5 saat olarak verilir. Çocuk 1 yaşını dolduruncaya kadar devam eder.

    Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler.

    Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.

    Süt izni hakkı, yeni doğum yapan ve doğum izninden sonra işine geri dönen sigortalı annelere verilmektedir.

    Kadınların çalışırken çocuk sahibi olmalarını teşvik etmek ve bebeklerine daha fazla zaman ayırmalarını sağlamak amacıyla verilen süt izni, 16 haftalık doğum izni tamamlandıktan sonra devreye girecektir.

    İşyerinden Analık izninin bitimini takiben, önce yıllık iznimi ardından 6 ay ücretsiz izni kullanma talebim oldu. Ancak tarafıma yapılan bildirimde yıllık iznimin ücretsiz izin süresinden mahsup edilerek, işe başlama süreme eklenmediğini gördüm. Dolayısıyla yıllık izin+ 6 ay ücretsiz hakkım uygulanmadı sadece yıllık izinli süreyi maaş olarak aldım fakat yıllık izinlerimi kullanamamıs oldum ve mağduriyetim oluştu. Kanun açısından bu uygulama doğru mudur?

    Kanunun emredici hükmü gereği yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez ve işveren izin sürelerini bölemez. Ayrıca, işçinin yıllık ücretli izinde çalışması da yasaklanmıştır.

    Bu hükümleri beraber değerlendirdiğimizde kanun koyucunun, işçilerin bu süre içerisinde tam anlamıyla dinlenmesini amaçladığı görülür.

    Bu sebeple, izin süresine rastlayan bir hastalık halinde hastalık izninin süreye eklenmesi gerekmektedir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2020’nin ilk 10 ayında onaylanan Yerli Malı Belgesi sayısı %10,9 arttı
    Sonraki İçerik2020/3. Geçici Vergi Dönemi için Uygulanacak Yabancı Para Değerleri

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz